Akaryakıt dağıtıcıları "fiyatları indirin" çağrısına uydu. 6 büyük şirket, benzin fiyatını 4 kuruş indirdi. Konu cumartesi günü yapılacak EPDK toplantısında değerlendirilecek
Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu"nun (EPDK) “Akaryakıt fiyatlarını 20 Haziran"a kadar indirin” çağrısının ardından sürenin bitmesine iki gün kala dağıtım şirketleri benzinin pompa fiyatlarında 4 kuruşluk indirime gitti. Motorinde indirim 3 kuruş oldu.
Dağıtım şirketleri önceki gün 3.25 lira olan benzinin litre fiyatını 3.21 kuruşa çekti. İlk indirim açıklamasını OPET yapmıştı. Dün de Petrol Ofisi, BP, Total, Akpet, Alpet gibi önemli dağıtım firmaları indirime gitti. Genel Müdürü değişen Shell"den henüz bir açıklama gelmedi.
Bu indirimler cumartesi günü yapılacak EPDK değerlendirme toplantısında yeterli bulunmazsa, kurumun "tavan fiyat" uygulaması gündeme gelebilecek. Bunun süresi de 2 ay olacak.

Tavan fiyat olur mu?
Tavan fiyat uygulamasında dağıtıcılar akaryakıtın litre fiyatını belirlerken, tavan fiyatın üzerine çıkamayacak. Tavan fiyata ilişkin henüz bir rakam ifade edilmiş değil.
Ancak böyle bir ortamda bayiler tarafından kullanıcılara verilen promosyonların kaldırılması gündemde. Promosyon uygulaması kalkarsa, bunun fiyatlara 10 kuruş indirim şeklinde yansıyabileceği tahmin ediliyor.

EPDK ne diyor?
EPDK, 28 Mayıs"ta şu açıklamayı yapmıştı:
“Dağıtıcı lisans sahiplerinin fiyat uygulamalarında en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumunun dikkate alınmadığı anlaşıldığından, şirketlere fiyat uygulamalarını söz konusu aykırılıkları giderecek şekilde, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu"nun 10"uncu maddesinin "Rafinerici ve dağıtıcı lisansı kapsamında yapılan piyasa faaliyetlerine ilişkin fiyatlar, en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu dikkate alınarak, lisans sahipleri tarafından hazırlanan tavan fiyatlar olarak Kuruma bildirilir" hükmüne uygun hale getirmeleri için 20/06/2009 tarihine kadar süre verilmesine karar verilmiştir.”

Fiyatın yüzde 61.8"i vergi
Bu konuyla ilgili olarak firmalar ve EPDK arasındaki görüşmelerden henüz bir sonuç alınmış değil.
Firmalar fiyatlardaki asıl sorunun yüksek vergi olduğunu, dağıtıcı ve bayi kârlarının zaten düşük olduğunu savunuyor.
PETDER verilerine göre, benzinde fiyatın yüzde 26.1"ini rafineri fiyatı, 61.8"ini vergiler oluştururken, dağıtımcı ve bayiler sadece yüzde 12.1"lik payı bölüşüyor. Bu durumda fiyattaki asıl büyük payı vergiler oluşturuyor. Petrol sektörü yetkilileri, bu durum karşısında EPDK"nın "uygun fiyat" talebini yorumlayamadıklarını belirtiyor. milliyet