“Küçük İstanbul Buluşmaları”nın bu ay ki ikinci programının konuğu usta sinema oyuncusu ve koleksiyoner “ İzzet Günay” oldu. Günay anılarını öğrencilerle paylaştı, onlara öğütler verdi.

2008 yılından bu yana devam eden ve Küçükçekmece’nin kültür sanat listesinde yer edinmiş söyleşilerden biri olan Küçük İstanbul Buluşmaları’na sinema oyuncusu ve koleksiyoner İzzet Günay konuk oldu. Günay, hayatı, oyuncu ve koleksiyoner kişiliğini öğrencilerle paylaşarak, onlara gelecek yaşamlarında rehberlik etmesi için tavsiyelerde bulundu.

1959 yılında “Kırık Plak” filminde başrol oynayan Zeki Müren’in şoförü olarak oynadığı rolle oyunculuk hayatına başladığını dile getiren İzzet Günay, o yılları şöyle anlattı. “O yıllarda çok iyi dans ediyordum. Çizimim de iyiydi. Çalışmak istiyordum. Ama hangi alanda işe başlayacağım konusunda kararsızdım. Bir gazetede Haldun Dormen’in tiyatrosunda dans ve bale ile ilgili bir ilan gördüm. Çok zor para bulup bir fotoğraf çektirdim ve başvurdum. Uzun zaman haber gelmedi. Bende o zamanlar çok pahalıya çektirdiğim fotoğrafım ziyan olmasın diyerek, onu geri almak için tiyatroya gittim. Haldun Dormen’le karşılaştım ve kabul edildiğimi söyledi. Bana şansım yardımcı oldu. Şans bir kedi gibi kapınızı tırmalar marifet o tıkırtıyı duyabilmektir. ”

KOLEKSİYONCULUĞUM DAHA ÖNEMLİ

Verdiği konferanslarda daha çok koleksiyoncu kişiliğini anlattığını dile getiren Günay, “ Koleksiyonculuğa, babamın birkaç pulunu sahiplenerek başladım. Koleksiyonculuğum benim için oyunculuğumdan daha önemlidir. Koleksiyonculuğun yüzde 10 u biriktirmek, yüzde 90 ı araştırmaktır. Ben merakım sayesinde çok şey öğrendim. Bilginin boyu neyse, koleksiyonun boyu da o kadardır . Lütfen meraklı olun. Soruşturun, okuyun. Öğrendiğiniz her şeyi hatırlayamazsınız ama kendinize metodlar yaratın. Öğrendiklerinizi oyun haline getirerek, zihninizde tutun.” diyerek, gençlere tavsiyelerde bulundu.

TEKNOLOJİ HAYATIMIZDAN ÇOK ŞEY GÖTÜRÜYOR

Yeşilçam’ın yakışıklı jönü İzzet Günay, söyleşide hayatından da kesitler sundu. Mahalle çocuğu olarak büyüdüğünü dile getiren usta oyuncu “Ben zor koşullarda büyüdüm. Çocukluğum zor geçse de şimdi hep pembe olarak hatırlıyorum. Sizlerde ilerde bu yılları iyi hatırlayacaksınız. Teknoloji ve uygarlık bize çok şey getirdiği gibi hayatımızdan çok şey de götürüyor. Ben yaşamımda sıkıntı yaratacak şeyleri hayatımdan çıkarıyorum. Bu yüzden cep telefonu ve bilgisayar kullanmıyorum.” dedi. Günay, “İnsanın hayatında bulunan kadınlar da çok önemlidir. Ben bugün onlar sayesinde ayaktayım. Onlar benim yolumu açtılar. Bizim evin reisi eşimdir.” diyerek, babasının ve eşinin kendi hayatında önemli bir yere sahip olduğunu dile getirdi.

HALKIMIZ FESTİVALLERE SAHİP ÇIKMALI

Günay; oyuncu olmak isteyen öğrencilere “Oyunculuk, Allah vergisidir. Sizler bugün şanslısınız. Ben beş sene oyunculuk yaptım. Yeri geldiğinde sırtımda dekor taşıdım. Yeteneğiniz varsa, kendinizi oyunculuk konusunda eğitin. Artık okullar da bu işin eğitimini veriyor ”dedi. Usta oyuncu film festivalleri ile ilgili olarak da “Festivaller filmcilik adına çok olumlu etkinliklerdir çünkü halkı meraklandırıyor. Halk, festivallere sahip çıkmalı, sanat ve kültüre önem vermeli. Sanatsız ve kültürsüz bir hayat düşünemiyorum” diyerek, film festivallerinin arttırılması gerektiğini belirtti.

HAYAL KURARKEN ÜTOPİK OLMAYIN

İzzet Günay, gençlere gelecek yaşamlarıyla ilgili de tavsiyede bulunarak, “Hayatınızda yapacağınız en önemli şey geriye dönüp bakmamak olmalıdır. İdeal, insanın haddini bilmesidir. Hayal kurarken çok ütopik olmayın. Hayalleriniz geniş olsun, ancak kolay daralsın. Kendinizden daha bilgili insanlarla arkadaşlık yapın.” dedi.

Söyleşi sonunda Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, usta oyuncuya çiçek ve plaket vererek, “ İzzet Günay bize 70’li yılların bir özeti oldu. Kendisine çok teşekkür ediyoruz. Hz. Mevlana’nın da dediği gibi: Dün; dün de kaldı cancağızım, gün; bugündür anı yaşamak lazım. Hepimiz anı yaşarsak geleceğimiz çok daha güzel olacak” diye konuştu.