Petrol rezervi en zengin ülke 259,9 milyar varille Suudi Arabistan olurken, bu ülkeyi İran, Irak ve Kuveyt izliyor.
 
OPEC üyesi ülkelerin toplam üretimi, dünya toplam üretiminin yüzde 40'ını oluştururken, geçen yıl meydana gelen günlük ortalama 2,02 milyon varillik üretim artışının yaklaşık yarısı OPEC üyesi ülkelerden karşılandı.
 
OECD ülkeleri içerisindeki en yüksek üretim payına sahip olan ABD'nin günlük arzı ortalama 0,48 milyon varil artarken, diğer üye ülkelerin üretimi toplamda 0,41 milyon varil azaldı.
 
Bu arada, dünya toplam petrol rezervlerinin yüzde 65'i de Türkiye'nin yakın coğrafyasında bulunuyor ve toplam üretimin yüzde 41'i de bu ülkelerde gerçekleşiyor.
 
ÜLKELERİN PETROL REZERVLERİ
 
Türkiye'nin yakın coğrafyasında bulunan ülkelerin 2010 yılı üretimlerine bakıldığında, petrol rezervi en zengin ülke 259,9 milyar varille Suudi Arabistan oldu.
 
İran 137,6 milyar varille ikinci sırada, Irak 115 milyar varille üçüncü sırada, Kuveyt 101,5 milyar varille dördüncü sırada, Birleşik Arap Emirlikleri 97,8 milyar varille beşinci sırada yer aldı.
 
Rusya'nın 60 milyar varillik, Libya'nın 44,3 milyar varillik, Kazakistan'ın 30 milyar varillik, Katar'ın 25,4 milyar varillik, Azerbaycan'ın 7 milyar varillik, Mısır'ın 4,3 milyar varillik, Suriye'nin 2,5 milyar varillik rezervi bulunuyor.
 
DÜNYA PETROL TALEBİ
 
2010 yılında dünya ham petrol talebi de günlük ortalama 86,72 milyon varil olarak gerçekleşerek 2009 yılına göre yüzde 2,8 oranında arttı. OECD ülkelerinin toplam talepteki payı yüzde 53 olurken, ABD tek başına dünya tüketiminin yüzde 22'sini gerçekleştirerek, ülke bazında en yakın takipçisi olan Çin'in tüketiminin iki katından fazla tüketti.
 
Bu arada, petrol tüketiminin yıllar itibariyle seyrine bakıldığında ABD, Avrupa ülkeleri ve Japonya gibi gelişmiş ülkelerin tüketimlerinin düşme eğiliminde olduğu, buna karşın Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerde tüketim miktarındaki artışın süreklilik arz ettiği görülüyor. Ham petrol tüketiminde 2010 yılında gerçekleşen günlük ortalama 2,39 milyon varillik tüketim artışının yüzde 78'i OECD dışı ülkeler kaynaklı oldu.
 
TÜRKİYE'NİN İHTİYACI
 
Türkiye'nin ise yıllık yaklaşık 237,3 bin varil petrol ihtiyacı bulunuyor.
 
Öte yandan, dünya toplam petrol talebindeki artış eğilimine rağmen, petrolün birincil enerji kaynakları içindeki kullanım oranı düşüyor. Bunun en önemli sebebi, toplam enerji ihtiyacındaki artışın büyük bölümünün elektrik enerjisi ihtiyacından kaynaklanması ve elektrik talebindeki artışın daha çok kömür, doğal gaz ve yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması oluşturuyor. Ayrıca, ısınma amaçlı olarak doğal gazın, petrol ürünlerini ikame etmesi nedeniyle petrolün bu sektördeki pazar payı da düşüyor. Süreklilik arz eden bu düşüşe rağmen, dünya toplam enerji ihtiyacının üçte birinin hala petrolle karşılandığının göz ardı edilmemesi gerektiği belirtiliyor.
AA