“Karayılan Bayık yakalandı” iddiasına ne yalanlama ne de teyid var. ABD"nin PKK"nın 1 ve 2 numarasının “paketini” hazırladığı, teslimatın birkaç gün içinde gerçekleşeceği ileri sürülüyor

Dün bazı gazetelerde yer alan, “Terör örgütü PKK"nın Kuzey Irak"taki yöneticileri Murat Karayılan ve Cemil Bayık yakalandı, Türkiye"ye iade edilecek” iddiaları için İçişleri Bakanı Beşir Atalay, “Bizde böyle bir bilgi yok” açıklamasını yaptı. Gün içinde başkaca resmi açıklama olmadı. Gün boyu siyasi ve askeri kaynaklardan bu iddiaların doğru olup olmadığını öğrenmeye çalıştık. Bize ulaşan bilgilerden her iki terör örgütü liderinin henüz Türkiye"ye teslim edilmediği anlaşılıyor.

Yalanlama yok

Bir askeri kaynak şu bilgiyi verdi: “Bu iş birkaç günlük süre istiyor. Şu anda ABD güçleri tarafından kontrol altındalar. Ama sorgulanmaları, teslim alınmaları, Türkiye"ye getirilmeleri ve bu konuda resmi açıklama yapılması bir-iki gün sürer. Açıklamayı Başbakan"dan bekleyin.”

AKP"den “yalanlama” yok. Ancak “teslimatla” eşzamanlı olarak atılması planlanan “siyasi” adımların kamuoyuna açıklanması için uygun zaman kollandığı ileri sürülüyor. İddiaya göre AKP kanadında iki konuda “huzursuzluk” hakim.

Gündemde af mı var?

Birincisi terörle mücadelenin bir parçası olarak atılacak siyasi adımlara “kamuoyunun” hazır olup olmadığı tartışılıyor. Gelecek tepkiler hesaplanıyor. Nitekim Başbakan Erdoğan"ın Prag yolunda gazetecilere yaptığı, “Birinci hedefimiz silahların bırakılmasını sağlamak” açıklamasına CHP lideri Baykal tepki göstermiş ve “Başbakan"ın dilinin altında af var” iddiasında bulunmuştu. Baykal"ın sözlerine aynı gün Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek yanıt verdi: Gündemde af yok. Seçim ve af kelimelerinin telaffuzunda herkesin dikkatli olması lazım.

AKP kanadının ikinci endişe kaynağı ise “yeni paketin” Apo"nun teslimatında olduğu gibi Türkiye"nin başını ağrıtmaya aday olması. Öcalan"ın 1999"da Türkiye"ye teslim edilmesinin gerek yargı sürecinde, gerekse Türkiye-AB ilişkilerinde sürekli Türkiye"nin “başını ağrıttığını” ileri sürenler, Bayık ve Karayılan"ın aynı sorunu ağırlaştırmaktan başka işe yaramayacağını dile getiriyorlar.

Gün boyu yanıtı aranan bir başka soru ise şuydu: Karayılan ve Bayık"ın ABD tarafından Türkiye"ye teslim edilmesi “af” şartına mı bağlı? Muhalefet partilerinin bir süredir, AKP hükümetinin gündeminde af ve sorunu siyasi platforma taşıyacak adımları içeren bir planı olduğunu ileri sürdükleri biliniyor. Bu soruya “evet” karşılığını veren bir kaynak durumu şöyle açıklıyor: “Af konusunda kamuoyu hazır değil. Karayılan ve Bayık"ın teslim edileceği haberini bilinçli olarak sızdıranlar, hükümetin bu konuda daha hızlı hareket etmesi için baskı yapıyor. Bu da bir çeşit psikolojik harekat.”

“Pazarlık yok” görüşünü dile getirenlerin açıklaması ise yine bir soruyla başlıyor: “Neyin pazarlığı? Türkiye bu sorunun silahla değil siyasi zeminde çözülmesi politikasını benimsedi mi? Evet... ABD ile başından beri bu zeminde görüşmeler gerçekleşiyor mu? Evet... Bu aşamadan sonra neyin pazarlığı yapılacak. Önümüzdeki birkaç gün içinde teslimatın yöntemi, zamanı ve şekli belirlenecek. Hepsi bu.”

Yürürlükte olan ve "Eve dönüş" olarak bilinen Topluma Kazandırma Yasası"nın süresi ihtiyaç halinde 6 ayda bir uzatılıyor. Bu yasada yapılacak yeni bir düzenlemeyle bu konuda ihtiyacın giderilebileceği ileri sürülüyor.

Sonuç olarak, son günlerde Kandil"den yükselen, “Sonumuz geldi, bölgede harekat imkanımız kalmadı. Bizi teslim olmaya zorluyorlar” feryatlarının bu gelişmelerle anlam kazandığına dikkat çekiliyor. Buna göre, Bayık ve Karayılan"ın Türkiye"ye teslim edilmesi an meselesi. Başbakanın bu doğrultuda kısa süre içinde bir açıklama yapacağı ileri sürülüyor.

VATAN