Honduras"ta ordu, anayasa değişikliğine hazırlanan Devlet Başkanı Zelaya"nın konutuna zorla girdi.

Orta Amerika"nın askeri yönetimlerden başını kaldıramayan ülkesi Honduras, dün sabah yine tank sesleriyle uyandı. Hazırladığı anayasa değişikliği paketi nedeniyle uzun zamandır ordu ile arası açık olan solcu Devlet Başkanı Manuel Zelaya, dün konutunu basan askerler tarafından yaka paça gözaltına alındı. Başkent Tegucigalpa"nın dışındaki askeri bir hava üssüne götürülen solcu lider Zelaya, Kosta Rika"ya sürgüne gönderildi.

Ülkeyi 28 yıl sonra askeri yönetime götüren süreç Zelaya"nın 2006"da 15 yıllık sağ iktidarları devirerek dört yıllığına başkan seçilmesiyle başladı. Zelaya"nın ülkesini geleneksel müttefiki ABD"den uzaklaştırarak solcu Venezuela lideri Hugo Chavez"in rayına oturtması orduyu rahatsız ediyordu. Ama solcu liderin ikinci kez aday olması anayasaya göre mümkün değildi. Zelaya bunu değiştirmek amacıyla anayasa değişikliği için referanduma gitmek istedi. Ama Genelkurmay Başkanı Romeo Vasquez, karşı çıkarak ordunun referandumda sandıkları dağıtmayacağını ve güvenliği sağlamayacağını duyurdu. Bunun üzerine Zelaya, Vasquez"i görevden aldı. Savunma Bakanı ve diğer komutanların istifası da Zelaya"yı vazgeçiremedi. Geçen hafta ise muhalefetin başvurduğu Anayasa Mahkemesi, değişikliğin hukuka aykırı olduğuna, Vasquez"in görevine iade edilmesi gerektiğine hükmetti. Ancak Zelaya bu kararı da uygulamadı.

“Başkan hâlâ benim”

Dün referandum için sandıkların açılmasına bir saat kala Zelaya"nın konutu yüzlerce asker tarafından kuşatıldı. Konuta zorla giren askerler bir süre sonra kamyonlara binerek uzaklaştı. Konut görevlilerinden Melissa Gaitan “Onu alçakça kaçırdılar. Başkanımıza sahip çıkalım” diye konuştu. Zelaya, haber kanalı Telesur"a yaptığı açıklamada “San Jose"de Kosta Rika"dayım. Kaçırıldım ve bir komplo kurbanıyım. Korumalarım 30 dakika askerlerle mücadele etti. Başkan hâlâ benim. Yandaşlarım barışçı bir şekilde buna karşı çıksın. ABD Başkanı Barack Obama bunun arkasında olup olmadığını açıklasın” dedi. Obama da Zelaya"nın tutuklanmasından derin endişe duyduğunu açıkladı. Ordunun kısa süre içinde “geçici devlet başkanı” atayacağı belirtildi. Devlet televizyonu da halkı darbeye karşı gösteri yapmaya çağırdı. Bir süre sonra televizyonun yayını kesilirken, Başkanlık Konutu"nun dışında toplanan yaklaşık 500 kişi askerlerle çatıştı.
18 yıl ordu yönetti

* Orta Amerika"da, Karayip Denizi kıyısında yer alır. Başkent Tegucigalpa"dır.

* 1502"de Kristof Kolomb keşfetti. Kolomb, bölgeye derin kıyıları nedeniyle İspanyolca “derinlikler” anlamına gelen “Honduras” adını verdi.

* Bölgenin en fakir ikinci ülkesi. Halkının dörtte üçü açlık sınırında. En büyük gelir kaynağı muz ve kahve.

* 1821"de bağımsızlığını kazanana kadar İspanyol kolonisiydi. 1963"teki askeri darbenin ardından 18 yıl askeri yönetim altında yaşadı. - vatan