Bu istekleri müşriklerin hiç hoşuna gitmiyordu. Eğer insanlar Müslüman olursa putlar yıkılacak ve Mekkeli müşriklerin saltanatı da sona erecekti? Yahudiler ise zaten Müslüman olmaya hiç yanaşmıyordu?

MÜSLÜMANLAR Medine"ye gelmişlerdi. Korkulu gecelerin sona erdiği, işkencenin bittiği gerçeğini bir kenara bırakırsak, asıl tehlikenin bundan sonra başlayacağını çok sonra öğrendiler? Çünkü Mekke"de düşman sadece müşriklerdi? Medine"de durum çok farklıydı?
Buna rağmen Medineliler, Müslümanlara evlerini açmış ve her türlü yardımı esirgemiyordu. Hatta hurma bahçelerini hediye ediyorlardı?
Peygamber Efendimiz (sav) hemen bunu engelledi:
“Hayır, diye buyurdu. Hurmalıklar sizindir. Birlikte çalışacaksınız, ürünü paylaşacaksınız?”
Buna ensar da muhacirler de razı oldu.
Mekke"den gelenler ticareti iyi biliyorlardı. Nitekim çoğu ticaretle uğraştı. Ve Müslümanlar arasında ticaretten zenginler çıkmaya başladı.
Peygamber Efendimiz Mekkeli Müslümanlarla, Medinelileri kardeş yaptıktan sonra kentin içindeki Yahudilerle bir “vatandaşlık anlaşması” yaptı?
Yapılan anlaşmada şu kararlar alındı:
- Diyet ve fidyelere ait kurallar, eskiden olduğu şekilde devam edecek:
- Yahudiler kendi dinlerinde serbest olacaklar;
- Müslümanlarla Yahudiler, barış içinde yaşayacaklar,
- ıki taraftan biri, üçüncü bir tarafla savaşırsa, diğer taraf yardımcı olacak,
- Taraflardan biri Kureyş"le dostluk kurmayacak ve onları himayesine almayacak,
- Dışardan bir saldırı olursa, Medine müştereken savunulacak,
- ıki taraftan biri, üçüncü bir tarafla barış yaparsa, diğer taraf bu barışı tanıyacak,
- Müslümanlarla Yahudiler arasında çıkacak her türlü anlaşmazlıkta Hz. Peygamber (s.a.s.) hakem kabul edilecekti.
Bu anlaşma Müslümanların nefes almasını sağladı ve kente huzur geldi. Ama müşrikler durmayacak ve ıslam tarihinde savaşla mücadele dönemi başlayacaktı?
Müslümanları şu üç tehlike bekliyordu:
a) Müşrik Arablar: Mekke, Arabistanın ticaret olarakda kalbiydi, çünkü her kabilenin putu Kabe"deydi. Doğal olarak insanlar putlarını ziyarete geliyor ve ticaret yapılıyordu. Yani Müslümanlık onlar için büyük tehlikeydi, çünkü ıslam"da put yoktu. Bu nedenle müşrikler Müslümanların peşini hiç bırakmadılar. Bırakmayacaklardı da?
b) Yahudiler: Evs ve Hazrec kabileleri arasındaki anlaşmazlığı körükleyerek onları zayıf düşürüp, Medine"de ekonomik yönden hakim duruma gelen Yahûdîlerin de, Müslümanlık menfaatlerine uygun gelmemişti. Hz. Peygember (sav) Efendimiz bunlardan gelecek tehlikeleri önlemek için Yahûdî kabilelerinin her biriyle ayrı ayrı anlaşmalar yapmıştı. Fakat, bunlar anlaşmalara sadık kalmıyorlar, Kureyş kabilesi ve Müslümanlara düşman olan diğer unsurlarla işbirliği yapıyorlardı.
c) Münafıklar: Hicretten önce Hazrec kabilesinin ileri gelenlerinden Übeyy oğlu Abdullah"ın Hazrec kabilesine reis olması kararlaştırılmıştı. Taraftarları ona süslü bir taç bile hazırlamışlardı. Müslümanlığın Medine"de süratle yayılması ve Rasulullah (sav)"in hicret etmesi, Abdullah"ın reisliğine engel oldu. Bu yüzden Abdullah ve taraftarları Müslümanlığa düşman oldular. Fakat mücadele ve bozgunculuklarını daha etkili yapabilmek için, iman etmedikleri halde Müslüman göründüler. Böylece bir de “Münafıklar zümresi” meydana geldi.
Mekkeli müşrikler, Medine"deki olayları yakından takip ediyordu. Yahudilerle münafıklar teşvik ediliyor, hediyelere boğuluyordu. Ayrıca Medine etrafındaki müşrik kabileler de teşvik ve tahrik ediliyordu.
Medine"ye baskın yapma hazırlığı başlamıştı. Müşrikler Münafıkların reisi Übeyy oğlu Abdullah"a bir mektup gönderdi:
“Siz Muhammed (sav)"in yurdunuzda barınmasına izin verdiniz. O"nu ya öldürmez veya bize teslim etmez, yahut da Medine"den çıkarmazsanız hepinizi öldürmek, esir etmek ve kadınlarınıza tecavüzde bulunmak üzere Medine"yi basacağız”
Amaç elbette Medinelilerin gözünü korkutmaktı. Hatta Cabir oğlu Kürz reisliğinde bir çete Medinelilerin merada otlayan hayvan sürüsünü alıp kaçmışlardı?
Peygamber Efendimiz (sav) olacakları tahmin ediyordu ve durmadan tedbir alıyordu. Yapılan anlaşmalar, etrafa gönderilen küçük nöbetçi birlikler, düşmanın hareketini kontrol etmek içindi? Medine sokaklarında ashab nöbet tutmaya başlamıştı.
Ve hicretten sonra durum böyleydi. HÜRRİYET