İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Afet Koordinasyon Merkezi'nde yaptığı afet değerlendirmede, İstanbul'un son 80 yılın en güçlü yağışını aldığını ifade etti ve “Bu yağış değil. Bu yağışın getirdiği sonuçlar maalesef, ekolojik kıyamet dediğimiz şey” değerlendirmesinde bulundu. Dünyanın birçok yerinde bu afetlerin görüldüğünü anlatan Topbaş, iklim değişikliğinin getirdiği sıkıntıların yaşandığını dile getirdi. Topbaş şunları söyledi:
“Son 80 yılın en güçlü yağışı. Metrekareye 1 saat içinde 205 kg olarak görünmekte. Bu yağış değil. Bu yağışın getirdiği sonuçlar maalesef, ekolojik kıyamet dediğimiz şey. İklim değişiklikleri bu kadar afet boyutuna geliyorsa, geçen yıl Amerika'da daha önce de Avrupa'da, insanoğlu dünyayı ne kadar kirlettiğinin faturasını ödüyor.”


OLAĞANÜSTÜ HAL

Yağışların durumuna göre bugüne kadar alınmamış tedbirlerin alınabileceğini ifade eden Topbaş, “Belki erken ama yağışın durumuna göre farklı yollara da gitmek gerekiyor olabilir. Vatandaşlardan bir müddet için çukur bölgeleri terk etmelerini isteyebiliriz” dedi.


Kritik Cuma

Cuma günü bugünkü yağışların 1.5 katı fazla yağış geleceğini belirten Kadir Topbaş, vatandaşlardan dikkatli olmalarını istedi. Topbaş, özellikle çukur bölgelerde oturan vatandaşları uyararak, "Alt yerlerdeki yolları kapatabiliriz. Kurtarma ekiplerinin ulaşabilmesi açısından önemli” diye konuştu. İstanbul Valisi Muammer Güler de, “Cuma akşamından itibaren yeni bir yağışlı havanın aynı bölgeleri etkisi altına alacağı varsayımından hareketle ekiplerimizi teyakkuzda bulundurmaya devam ediyoruz” dedi. Güler, Basın Ekspres Yolu'nun bugün de kapalı olacağını açıkladı.


Dere yatakları boşaltılacak

Çevre Bakanı Veysel Eroğlu, sularla kaplanan Silivri ve Selimpaşa'da incelemede bulundu. Bir yılda yağacak yağışın üçte birinin 48 saatte yağdığını belirten Eroğlu, “Bu tufan belirtisidir. Buna hiç bir yerde alınacak önlem yoktur” dedi. Dere yataklarının işgal edilmesi sonucu da taşkınların yaşandığını ifade eden Eroğlu şunları söyledi: “Vatandaşlarımız dere yatağına ev yapmışsa bunu kaldıracağız. Bunun başka çaresi yoktur.”

Yenişafak