ÖSYM’nin, raporunu kabul ederek, sınava yardımcılı engelli salonda girmesine izin verdiği ilk Asperger sendromlu (Yüksek fonksiyonlu otizm) Uluğ Seyda Özaydınlık, geçen hafta bir iyi bir de kötü haber aldı. 
 
Kötü haber, ÖSYM, ‘Asperger Sendromu’lu hastaları ‘özürlü statüsünde değerlendirmediği için’ Uluğ’a, özürlü öğrenciler için uygulanan ek yerleştirme hakkı verilmemesiydi. İyi haber ise kendisi gibi adayların kapasitesini ölçmeye uygun olmayan bir sınavda büyük başarı gösterip Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İngilizce Malzeme Mühendisliği bölümüne kendi puanıyla girmeyi başarması oldu. 
 
İyi iş çıkardı 
Oğlunun üniversitede başarılı olacağına emin olduğunu söyleyen anne Semra Özaydınlık, “Bizim çocuklarımıza ‘küçük profesör’ deniyor ama kapasitelerini diğer çocuklar için hazırlanmış sınavlarda göstermeleri imkânsız, çünkü alışık olmadıkları yerlerde dikkatleri dağılıyor. Tüm bu engellere rağmen, Uluğ iyi bir iş çıkardı” dedi. Özaydınlık ÖSYM’nin özürlü öğrencilere tanıdığı ek yerleştirme hakkını Uluğ’a uygulamadığını söyledi. 
 
ÖSYM’nin Asperger sendromlu çocuklar için özel bir sınav yapması ya da ek kontenjan hakkından yararlandırması gerektiğini bir kez daha söyleyen anne Özaydınlık, “Bu çocuklar çok zeki ama gerekli ölçme yapılmadığı için potansiyellerini gösteremiyorlar” dedi.