Çevre ve Orman eski Bakanı Osman Pepe’nin 2006’da, “İstanbul’un yüz karası” sözleriyle gündeme getirdiği Acaristanbul skandalıyla ilgili davada sona gelindi. İstanbul 24. Asliye Ceza Mahkemesi, sanıklardan dönemin Kanlıca Orman İşletme Müdürlüğü Beykoz Orman İşletme Şefi Fuat Murat Mutlu ve Orman Bölge Müdürlüğü Makine İkmal Şube Müdürü Teoman Balaban hakkında zamanaşımı nedeniyle davanın ortadan kaldırılmasına karar verdi.Orman Bölge Müdürlüğü Kadastro Şube Müdürü Yunus Turan ise delil yetersizliğinden beraat etti.

10 KAT FAZLA KESİM

Aynı davada yargılanan döneminOrman Bölge Müdür YardımcısıNiyazi Kurtuluşhakkında ise2yılhapis cezası ve2yıl süre ile kamuda çalışmasının yasaklanmasına karar verildi. Kararda “Sanığın olumlu geçmişi, ortada herhangi bir kamu zararının bulunmaması ile duruşmadaki tutum ve davranışlarından işlediği suçtan pişman olduğu ve cezası ertelendiğinde bir daha suç işlemekten çekineceği yönünde yargıçta olumlu bir kanaat oluşturduğundan hükmün geriye bırakılmasına” denildi. Niyazi Kurtuluş 5 yıl içinde suç işlemezse dava ortadan kaldırılacak. Ancak Kurtuluş, 1418 TL’likmahkeme masrafını ödeyecek.Orman Bölge Müdürlüğü’nde görevli 4 sanığın, sahibi İsmet Acar olan Acar İnşaat’ın Serdaroğlu Özel Ormanı’ndaki Acaristanbul’un 2003 yılında ruhsat iptaliyle ilgili açılan dava sonrası ormandaki ağaç kesimini durdurması gerekirken Acaristanbul’un 10 kat daha fazla yapılaşmasına ve ağaç kesimine göz yumdukları iddia edilmişti.

YARGILAMA 6 YIL SÜRDÜ

2005’te açılan davada, Niyazi Kurtuluş, Yunus Turan, Teoman Balaban ile Fuat Murat Mutlu, “Görevi kötüye kullanmak ve görevi ihmal” iddiasıyla yargılanmışlardı. Kurtuluş ve Turan’ın 3 yıl, Balaban ile Mutlu’nun 2 yıla kadar hapsi isteniyordu. İddianamede, sanıkların Serdaroğlu Ormanı’nda normalden 10 kat fazla yapılaşmasına onay verdikleri ileri sürülmüştü. 2003’teki ruhsat iptaliyle ilgili açılan dava sonrası Serdaroğlu Ormanı’ndaki ağaç kesiminin durdurulması gerekiyorken, 4 sanığın, Acaristanbul’un yapılaşmasına göz yumduğu iddia edilmişti. Ayrıca ruhsat iptali ile ilgili açılan davanın tebligatını yapıyı sürdüren yöneticilere bildirmeyen Niyazi Kurtuluş ile arkadaşlarının yol ve su şebekesi ile ilgili aykırı imar planı düzenledikleri de öne sürülmüştü.

Haber: Tolga ATAR/BUGÜN GAZETESİ