Bakan Akdağ, yeni modeli anlattı. Buna göre oluşturulacak sağlık serbest bölgelerindeki özel hastanelerde yabancı hasta için yabancı doktor istihdam edilecek.

Ebru TOKTAR ÇEKİÇ / Akşam - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık turizmini hareketlendirmek, çalışmasına izin verilen yabancı doktor ve hemşirelere istihdam sağlayacak yeni bir model üzerinde çalıştıklarını söyledi. Akdağ, çalışmanın ayrıntılarını şöyle aktardı:

- BABACAN'LA ÇALIŞIYORUZ: Türkiye'de sağlık turizmi gelişmeye başladı. Son KHK ile sağlık serbest bölgeleri diye bir kavram oluşturuyoruz. Bununiçin Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın bilgisi dahilinde ilgili bakanlıklarla geliştirme çalışmaları yapıyoruz.

- DOKTOR SAYIMIZ YETERSİZ: Türkiye, sağlık hizmetlerini ucuza ve kaliteli bir şekilde sunan dünyanın nadir ülkelerinden. Biz, yüksek teknolojiyi ucuza mal edip, kaliteli hizmeti ucuza sunabiliyoruz. Bununla birlikte Türkiye'de doktor, hemşire ve diğer sağlık personeli sayısında yetersiziz. Şu anda özel sektörün genişlemesini belli bir kontrole tabi tutuyoruz. Vatandaşın ihtiyacını kamu ve özel sektör birlikte gördüğü için, doktor ve hemşirelerin büyük çoğunluğunun özel sektöre akabileceği bir kontrol dışı büyümeye şu anda müsaade etmiyoruz.

- YÜZDE 40 DA OLABİLİR: Ancak sağlık turizmi geliştikçe, çelişki oluşturmamak için dengeleme yapacağız. Yani bir taraftan dışarıdan hasta gelsin istiyoruz, bir taraftan da özel sektörün büyümesiylee ilgili kontrol tedbirlerimiz var. İşte bu çelişkiyi önlemek için şöyle bir planlamamız var: Serbest bölgelerde yeni yapılacak hastaneler açısından yurtdışından belli sayıda doktor, hemşire ve sağlık personeli getirme şartını koyabiliriz. Bunun üzerinde çalışıyoruz. O zaman planlamalar dışında hastane yapılmasına müsaade edebiliriz. Ama belli oranda, diyelim ki toplam çalışanların yüzde 40'ı, 50'si ya da 60'ı mı olur, böyle bir oranda yurtdışından sağlık personeli getirme şartı koyabiliriz.

MHP'Lİ DEMİREL'DEN DESTEK

MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel'den projeye destek geldi. Demirel, 'Birçok yabancı hasta, ülkesindeki ameliyat sırasını beklememek için Türkiye'ye geliyor. Türkiye'de ameliyatlar ucuz. O ülkenin bakanlığı ihaleye çıkıyor. İstanbul'daki bazı hastane ve üniversiteler ihaleyle bu hastaları alıyor. Fiziksel konforu uygun, personel standardı uygun hastanelerimiz var. Bu tip hastanelerde, hemşirelerin üniversite mezunu olması, ameliyat sonrasında bakımda performansın yüksek olması, sağlık personelinin dil bilmesi gibi kriterler aranıyor' dedi.