Memiş, Çanakkale Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen Sağlık-Sen Çanakkale Şubesi İl Divan Toplantısı'nda, Türkiye'nin değiştiğini, Türkiye'de demokrasi, özgürlük rüzgarlarının estiğini belirterek, bu ilhamın Ortadoğu'yu sardığını bildirdi.

Türkiye'deki bu değişimin tüm dünyayı saracağını ifade eden Memiş, ''Türkiye dünya genelinde yeni bir model gerçekleştiriyor. Bu süreçte Türkiye'nin normalleşmesi, demokratikleşmesi, çetelerle mücadele gibi konularda verilen mücadele içinde Memur-Sen'in yeri inkar edilemez'' dedi.

Anayasa konusundaki duruşlarıyla yandaşlıkla suçlandıklarını belirten Memiş, şöyle konuştu:

''Bu ülkede darbeci zihniyetin hazırlamış olduğu, milletinden korkan, milletinin değerlerini görmezden gelen bir anayasa vardı. Onun için biz anayasa referandumunda Memur-Sen olarak açık açık 'evet diyeceğiz' dedik. Çünkü bu değişim paketinin içinde kamu çalışanlarına toplu sözleşme hakkının verilmesi vardı. Milletinden korkan değil milletini koruyan, memurundan korkan değil memuruna siyaset hakkı veren, toplu sözleşmenin yanında grev hakkını veren yeni bir anayasanın geçmesi Memur-Sen'in desteğiyle, katkısıyla olacak.''

Memiş, 9 yıldır Sağlıkta Dönüşüm Programı uygulandığını belirterek, şunları söyledi:

''Bu programda yetersiz sayıda olmasına rağmen, sağlıkta dönüşümün paydaşı olan sağlık çalışanlarının emeği çok büyük. O dönüşüme ortak olmasaydık bu dönüşüm gerçekleşmezdi. Ancak bunun karşılığında sağlık çalışanlarımızın özlük haklarına ve ücretlerine yönelik bir dönüşüm olmadı. Bu anlamda da mutlaka değişim ve dönüşüm istiyoruz. Artık sağlık çalışanlarımızın hak ettikleri ücretleri almasını istiyoruz.''

Metin Memiş, son dönemde Sağlık Bakanlığında Teşkilat Yasası ve Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı'yla köklü bir değişikliğin söz konusu olduğunu bildirdi.

Tasarıda özellikle yabancı hekim ve hemşire çalıştırılmasının önünün açıldığını iddia eden Memiş, ''Bu ülkede yüzde 10 işsizlikten bahsediliyor. Ülkemizin kendi beyin gücü, gençlerimiz, imkanlar var. Üniversiteler tüm illerinde mevcut. Onun için ülkemizde yabancı hekim çalıştırılmasını istemiyoruz'' dedi.

Türkiye'de tıp eğitimi alan yaklaşık 4 bin yabancı hekim bulunduğunu ifade eden Memiş, ''Ülkemizde öğrencilik yapıp ihtisaslarını almışlar.

Bunları getirip çalıştırabilirsiniz ama ülkemize dışarından hekim getirilmesi yerine kendi beyin gücümüzden, kendi insanımızdan, kendi kültürümüzü, örfümüzü, adetimizi bilen hekimlerin, sağlık çalışanlarının, hemşirelerin yetiştirilmesi gerektiğine inanıyoruz'' diye konuştu.