"Ya paralarını ödersin ya fabrikaları devletleştirim"

Rusya Başbakanı Putin yine herkesi konuşturan bir çıkış yaptı. Putin bu kez, maaşlarını alamayan işçilerin maaşlarını, işvereni "Ya paralarını ödersin ya fabrikaları devletleştirim" diyerek bir saatte ödettirdi.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, ülkenin önemli sanayi bölgelerinden Pikalyevo'da krizden etkilenerek kapanan üç fabrikanın işçilerinin karayolu kapatma eylemi üzerine devreye girdi ve krizin yaşandığı Pikalyevo kasabasına gitti.

İşsiz kalan ve maaşlarını alamayan işçilerin 23 bin nüfuslu Pikalyevo'da protesto amacıyla ana karayolunu kapatmasıyla tırmanan krize, bölgeye giderek el koyan Putin, Rusya'nın en zengin adamı ünlü oligark Oleg Deripaska'yı da kameraların önünde azarladı.

Putin"in "ya maaşları ödersiniz ya da fabrikalarınız devletleştirir" demesi üzerine işçilerin 1.5 milyon dolar tutarındaki maaşları için gerekli para bir saat içinde bulundu ve aynı gün ödendi. Putin halkın sevgi gösterileri eşliğinde kasabayı terk etti. Putin, bu son hamlesiyle bir anda işçilerin gözdesi haline geldi.

Putin'in ziyareti sırasında yaşananlar televizyon ekranlarına da yansıyınca, Rusya'nın dört bir yanındaki işçiler Putin'e destek çıktı.

Rusya'nın en zengin adamına kalem attı
Pikalyevo'ya, aralarında Rusya'nın en zengin adamı sayılan Oleg Deripaska'nın da bulunduğu fabrikaların ortaklarını çağıran Putin, fabrika müdürünün açıklamaların dinledikten sonra bir anda “Fabrikayı çöp yığınına çevirmişsiniz” dedi.

Bir masanın etrafında işadamlarını toplayan spor kıyafetler içindeki Putin, takım elbiseli işadamlarıyla sinirli biçimde konuşmaya devam etti.

Putin, “Sizin bencilliğiniz ve cimriliğiniz beni buralara kadar getirdi. Ya bu işçilerin paralarını ödersiniz ya da fabrikalarınızı millileştiririm” dedi ve şartların yer aldığı anlaşma metnini cebinden çıkarıp onlara uzatırken "Neden herkes benim geleceğimi öğrenince hamamböcekleri gibi dolaşmaya başladı? Neden daha önce karar almadınız?" diye konuşmaya devam etti.

Sonunda anlaşma metnini aldı ve metinde Deripaska"nın imzasını göremeyince, Deripaska"ya eliyle "gel" işareti yapıp, kalemini ünlü işadamının önüne atarak “Buraya gel ve imzala" dedi.

Putin önce fabrikaları gezdi, müdürden bilgi aldı.
Deripaska sinirli ama sessiz biçimde kalemi alıp imzaladı ve odadan çıkmaya yöneldi. Putin bu kez peşinden "Kalemimi geri vermeyi de unutma” diye konuştu.

Putin fabrikadan ayrılmadan önce son olarak işadamlarına “Kendi aranızda anlaşamazsanız, biz icabına bakarız” dedi.

İşte bu görüntüleri izleyen Ruslar, Putin'e bugün teşekkür ve sevgi mesajları göndermeye devam ediyor.

Putin'in Moskova'ya dönerken "Bu fabrikalar özelleştirilirken, 1990'ların başında torpilli adamlar ucuza fabrika sahibi oldular. Kar ederken işçilerine tek kuruş vermediler. Şimdi zarar ediyoruz diye işçinin maaşını da vermiyorlar" dediği de öğrenildi. vatan