CHP, dünyayı sarsan ABD kriptolu yazışmaları üzerinde ayrıntılı çalışma yapacak. Genel Sekreteri Batum, 'İddialar bir ülkede hükümet ve bakanları düşürecek, rejimi sarsacak iddialar. Takipçisi olacağız' dedi


CHP Genel Sekreteri Süheyl Batum, WikiLeaks internet sitesinde yayınlanan belgelerle ilgili ayrıntılı çalışma yapmak üzere ekip kurduklarını söyledi. CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Batum özetle şu mesajları verdi:

WATERGATE KADAR ÖNEMLİ
- Belgeler kimilerinin söylemeye çalıştığı gibi ciddiyeti tartışmalı belgeler değil. Çoğunluğu Dışişleri Bakanlığı'nın kriptolarına ve büyükelçilerin yazılarına dayanıyor. CHP olarak bu belgelerin 'Watergate' kadar önemli, Vietnam'la ilgili 'Pentagon Papers'dan önemli olduğunu düşünüyoruz.

- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Doğan Grubu'yla ilgili Londra'da 'Hisselerinizi satın, onlar artık suyu ısındı' demesi. Bazı bakanların kirli işlere karıştıklarıyla ilgili belgeler.

- İddialar doğruysa o üst düzey yetkililerinin istifa edip, kaybolmaları gerek. Başka ülke olsa ciddi kıyamet kopardı.

- İddialar bir ülkede hükümet ve bakanları düşürecek, rejimi sarsacak iddialar. CHP olarak bu iddiaların mutlaka takipçisi olacağız. Bunların açıklığa kavuşturulması için çaba sarf edeceğiz. Bir ekip oluşturduk, bu ekip belgeleri bizzat inceleyecek ve araştıracak.

Amerika açısından tam bir skandal
- Türkiye'nin önemli dış politika kurmaylarından Yalım Eralp, ABD Dışişleri'nden sızdırılan belgeleri, 'Diplomasinin depremi' olarak adlandırdı. Eralp, 'Belgelerin bu şekilde açığa çıkması görülmemiş bir şey. ABD yönetimi başta olmak üzere, belgeleri ilgilendiren herkesi zor durumlara sokacak gibi görünüyor. Bu durumun üstesinden Hillary Clinton nasıl gelecek bilemiyorum' değerlendirmesini yaptı.

- Emekli Büyükelçi İnal Batu da olayı Amerika açısından bir skandal olarak niteledi. Batu, şu değerlendirmeyi yaptı: 'Zannediyorum, ülkeler içlerinden güceneceklerdir. Dünya liderlerine çok çirkin isimler, lakaplar da takılmıştır. Bunlar ciddiyetten uzak davranışlardır. Bunlara inanmamak ve ya kişisel görüşler olduğuna inanmak herkesin işine gelecektir. Aksi takdirde yüz yüze bakamazsınız.