Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın talimatıyla kurulan, "AKP wikileaks komisyonu" çalışmalarını yarın toplanacak MYK"da masaya yatıracak. AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu"nun başkanlığında kurulan komisyon, Adalet Bakanlığı ve Dışişler Bakanlığı ile ortak çalıştı. Belgelerdeki iddialar nedeniyle Amerikalı diplomatlara dava açmak için "iç ve dış hukuk" incelendi. Komisyon, uluslararası hukuk ve sözleşmelerden yola çıkarak, özellikle çalışmalarını "Viyana Sözleşmesi" üzerinde yoğunlaştırdı.

Başta Başbakan Erdoğan olmak üzere AKP"li bakan ve milletvekilleri hakkında ortaya atılan iddialar, AKP"de kurulan bir komisyon tarafından kapsamlı bir şekilde araştırıldı.

-KOMİSYON NASIL ÇALIŞTI?-

Wikileaks belgeleri iç ve dış hukuk boyutları kapsamında incelendi.

Edinilen bilgilere göre, iddialar şahıslar üzerinden incelendi. Belgelerde yer alan iddiaların "suç unsuru" taşıyıp taşımadığı, uluslararası hukuka göre davanın nasıl, nerde kime ve kimlerin açacağı şekliyle incelendi.

Adalet Bakanlığı, belgelerde yer alan iddiaları "iç hukuk", Dışişleri Bakanlığı ise "dış hukuk" çerçevesinde inceledi. komisyon toplantılarında özellike belgeleri "Viyana Sözleşmesi" boyutuyla ele aldı.

-BAŞBAKANA "İFTİRA", ARINÇ"A "HAKARET" DAVASI OLARAK AÇILABİLECEK-

Komisyon toplantılarında; Viyana Sözleşmesi"ne göre, "diplomatların dokunulmazlığı" unsurunu da dikkate alarak, diplomatlar hakkında Amerika"da dava açılıp açılamayacağını araştırdı.

Toplantılarda, şahıslar hakkında ortaya atılan iddialarla ilgili olarak farklı davaların açılabileceği üzerinde duruldu. İç ve dış hukuk çerçevesinde dava açılabileceği durumunda kişiler hakkında ayrı ayrı davaların açılabileceği kaydedildi. Bu çerçevede; Başbakan Erdoğan hakkında "İsviçre"de 8 ayrı bankada para hesabı", Abdülkadir Aksu hakkında "eroin, rüşvet" gibi iddiaların "iftira" davası, Bülent Arınç hakkında ise "hakaret" davası açilabileceği kaydedildi.

AKP"de kurulan "wikileaks komisyonu" çalışmaların yarın toplancak MYK"da masaya yatıracak. Elde edilen veriler üzerinden Amerikalı diplomatlara "dava" açılıp açılmayacağına karar verilecek.

Alınan karar komisyon başkanı Aksu taafından açıklanacak.(ANKA)