ABD İran"ı vursun diye baskı yaptılar!

Suudi Kralı Abdullah ile Ürdün Kralı adaşının Obama yönetimine sürekli İran"a askeri operasyon düzenlenmesi için baskı yaptığı ortaya çıktı. Suudi Kralı, “Yılanın başını kesin” dedi

Açıklanan belgelerde Suudi yetkililer ABD"nin Iran"a saldırmasını istiyor. Kaynağı ABD"nin Riyad elçiliği olan 20 Nisan 2008 tarihli belgede İran"ı bölgede bir tehdit olarak gören ve nükleer projesini hayata geçirmesinden çekinen Suudi Arabistan"ın Washington"daki büyük elçisi Adel al-Jubeir, Kral Abdullah"ın talebini Amerikalı yetkililere şu şekilde yineliyor: “ Yılanın başını kesmemizi istiyor”

Karadan da saldırmak gerek

Ayrıca belgelerde, Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz, 2009 yılında Başkan Obama"nın terörle mücadele danışmanı John Brennan"a, “İranlılara güvenilemez. Maceraperest bir ülke ve amacı sorun çıkarmak. Allah İran"ın günahlarından bizi korusun” ifadesini kullandığı belirtiliyor. 11 Şubat 2010"da, Amerikalı General James Jones"la görüşen Kralın, “İran nükleer silaha sahip olursa, bölgedeki bütün ülkeler de nükleer silaha sahip olur” dediği belirtildi.
Ayrıca Suudi Kral, Irak"ta İran"a karşı bir siyasetin gerçekleşmesini isterken, Irak başbakanı El-Maliki"nin İran ile olan bağlantılarından dolayı hoşnut olmadığı belirtiliyor. Belgelerde Kral Abdullah Maliki"ye bir zamanlar Kral"a verdiği sözü yerine getirmemesinden dolayı çok kızgın olduğu açıklanırken, Maliki"nin yerine getiremediği sözün ne olduğunun bilinmediği belirtilmiş. Yine aynı belgelerde, Ürdün Meclis Başkanı Zeid Rifaiu"nun da, Amerikalılara, “İran"la yapılan diyaloğun hiçbir sonuç vermeyeceğini söylediği görülürken, Amerikalı General Mullen, Abu Dabi Prensi Muhammed bin Zayed"i ile görüşmesinin detaylarını 9 Şubat 2010 tarihinde merkeze telgrafla bildirerek, Zayed"in, “İran"ın nükleer sitelerine karşı havadan saldırıların yetersiz olduğu ve karadan da saldırmak gerekir” dediği belirtiliyor.

Teflon Merkel"in kabinesinde Amerika casusu var!

Belgeleri incelemesi için haftalar önceden alan Alman Der Spiegel dergisinin bu sabah satışa çıkan sayısı ilk sızmanın gerçekleştiği yer oldu. İsviçre"nin Basel kentine dün akşam saatlerinde ulaşan dergi bir kişi tarafından alındı ve twitter"a sayfaları konuldu. Böylece dünya ilk olarak Almanya belgelerini öğrenmiş oldu. İtalyan Dışişleri Bakanı Frattini açığa çıkan bilgiler için “Bugün diplomasinin 11 Eylül"ü” ifadesini kullandı. Der Spiegel"in sızan 2 sayfasında yer alan bilgilere göre:

ABD"nin Alman hükümetinin içinde bir köstebeği bulunuyor. Merkel koalisyonunun küçük ortağı FDP üyeleri Almanya"nın tüm sırlarını Washington"a aktarıyor. Belgelerde, “Amerika, Almanya"nın tüm sırlarını Alman politikacılardan daha iyi biliyor” ifadesi yer alıyor. Almanya Başkanı Angela Merkel için değişikliğe cesareti olmayan, risk almayan, “teflon” bir lider tabiri kullanılması Alman basınını şoke etti. (Teflon tabiri daha önce Tony Blair için kullanılmıştı. Üzerine birçok suçlama yönlendirilmesine rağmen bundan hiç etkilenmeden sıyrılabilen liderler için bu benzetme yapılıyor) Merkel"in koalisyon ortağı için de “agresif” benzetmesi yapıldı. Alman Maliye Bakanı Schauble içinse “nevrotik yaşlı adam” deniyor. Hillary Clinton belgelerin yayınlanmasının hemen öncesinde Alman Dışişleri Bakanı Westerwelle"yi arayarak “Şimdiden özür dilediğini” belirtmişti.

K.Kore"yi yıkıp tek Kore planı

Güney Kore"nin Kuzey"deki Komünist rejimin devrilerek 1954"ten bu yana savaş halinde oldukları Kuzey Kore ile birlişme karşılığında K.Kore"nin hamisi Çin"e “diplomatik rüşvet önerdiği” ortaya çıktı. Amerikalı ve Güney Koreli yetkililer Kuzey Kore"nin yıkılmasını ve tek bir Kore oluşturulmasının planlarını tartıştı. Amerika"nın Seul elçisi birleşmiş Kore ile yaşamaktan çekinen “Pekin"e merhem sürmek” adına Çin"e ticari imtiyazlar verebileceğini söyledi.

Google"ı Çinli korsanlar vurdu

Güney Kore"nin Kuzey"deki Komünist rejimin devrilerek 1954"ten bu yana savaş halinde oldukları Kuzey Kore ile birlişme karşılığında K.Kore"nin hamisi Çin"e “diplomatik rüşvet önerdiği” ortaya çıktı. Amerikalı ve Güney Koreli yetkililer Kuzey Kore"nin yıkılmasını ve tek bir Kore oluşturulmasının planlarını tartıştı. Amerika"nın Seul elçisi birleşmiş Kore ile yaşamaktan çekinen “Pekin"e merhem sürmek” adına Çin"e ticari imtiyazlar verebileceğini söyledi.

BM"de ABD casusluğu

ABD Dışişleri bakanı Hillary Clinton"ın emrinde çalışan diplomatlara kesin bir talimat verildi. “Birleşmiş Milletler"de kilit görevlerdeki isimlerin biyografik ve biometrik bilgilerini (bunların arasında iris görüntüsü, DNA"sı ve parmak izi) toplayın. Aynı zamanda kredi kartı detayları, e-posta adresleri (şifreleriyle birlikte) ve bilgisayar, internet bağlantısı ve resmi yazışmalarının şifreleri ve bunların çözümleri de elde edilmesi istenen belgeler arasında. Resmi yazışmalarda “genel sekreterler, özel birimlerin başkanları, danışman şefleri, barış harekatlarının başındakiler, siyasi görevliler, askeri kumandanlar”ın da bilgileri isteniyor. En az dokuz kez yapılan bu çağrının altında Hillary Clinton ve Condolezza Rice"ın ismi geçiyor.

Guantanamo rüşvetleri

Yazışmalarda Guantanamo"daki esirlerin hangi ülkelere gönderileceği de tartışılıyor. Slovenya"ya bir mahkum alması karşılında Başkan Barack Obama ile tanışma önerilirken Güney Pasifik"teki Kiribati"ye milyonlarca dolar teklif edildi. Brüksel"e de mahkumları almasını “Belçika"nın Avrupa"daki ününün ucuz yoldan yükselmesi” olarak tanımladı.

Kurye başkan yardımcısı

Amerikan Uyuşturucu Ajansı Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai"nin yardımcısı Ahmet Zia Massoud"u 52 milyon dolarlık nakit taşırken yakaladı. Amerikan konsolosluğu bu rakamın “önemli bir miktar” olduğunu belirtse de bir açıklama istemedi.


Pakistan"ın nükleer silahları endişesi

Belgelerde ABD"nin Pakistan"daki nükleer santrallerdeki radyoaktif materyellerin terörist saldırılarda kullanılmasından korktuğu görülüyor. ABD, 2007 yılından beri Pakistan"daki bir araştırma reaktöründen yüksek derecede zenginleştirilmiş uranyumu kaldırmak için girişimde bulunduğu açıklanırken, Büyükelçi Anne W Patterson, Amerikalı uzmanların reaktörü görme talebinin Pakistan tarafından reddettiğini belirtiyor.

İran"ın nükleer programına Kuzey Kore destek verdi

İRAN Kuzey Kore"den R-27 adında 19 adet Rus tasarımı nükleer başlık takılabilen füze aldı. 1200 mil (1931 km)
menzilli füzelerle İran"ın Avrupa"yı ve Moskova"yı vurabilecek kapasiteye ulaştığı ve bu füzeler üzerinde çalışarak daha gelişmiş füze üretme teknolojisini
yakalayabileceği belirtilmiş.
Vatan