WIkILeaks’in 2007-2010 arası dönemi kapsayan PKK ile ilgili diplomatik yazışmalarda Bağdat elçiliği ile Amerikan Dışişleri arasında yoğun bir trafik yaşandığı görülüyor. Ayrıca ABD’nin Ankara elçiliği ile İstanbul Başkonsolosluğu da Türkiye’deki terör olaylarını ve Kürt sorunu konusunda yaşanan gelişmeleri uzun raporlar halinde ABD Dışişleri’ne göndermiş. Belgedeki en ilginç diyalogtan biri ise ‘Çuvalcı general’ ile Davutoğlu arasında geçiyor...
 
4 Şubat’taki ilginç diyalog
 
Süleymaniye’de Türk askerlerinin başına çuval geçirilmesi olayının sorumlusu olarak tanınan, Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin komutanı General Raymond Odierno, 4 Şubat’ta gerçekleştirdiği Ankara ziyareti sırasında Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile bir araya geldi. Odierno yaptığı açıklamada, Türkiye’nin ABD’nin güçlü bir müttefiki olduğunu ve terörizmle mücadelede, birlikte çalışma taahhütlerinin devam ettiğini kaydetti. PKK’nın gerçekleştirdiği terörist eylemleri şiddetle kınadığını belirten Amerikalı general, “ABD, terörizmle mücadelede ve Türk vatandaşlarını korumada, Türkiye’nin yanındadır” dedi. Davutoğlu ile yaptığı görüşmede konuşulan çarpıcı detaylar ise ABD elçisi James Jeffrey’nin Amerikan Dışişleri Bakanlığı’na gönderdiği 17 Şubat 2010 tarihli yazışmada şöyle anlatıldı: Davutoğlu görüşme sırasında Odierno’dan PKK ile mücadele konusunda Barzani’yi ikna etmesini talep etti. Barzani ile Erbil’de yaptığı görüşmede Kürt liderin PKK ile mücadelede destek sözü verdiğini ancak bu alanda Amerika’nın teşvikine ihtiyaç duyduğunu belirterek, “Bunu sizden duymaları gerek” dedi ve ekledi: Eğer bize yardım ederlerse karşılığını 10 katıyla alırlar.
 
PKK liderlerine araç
 
Odierno ise PKK’nın yalnız Türkiye için değil, Irak’ın istikrarına yönelik de bir tehdit olduğunu belirterek, sadece askeri güç kullanılarak PKK lider kadrosunun Kuzey Irak’taki varlığının sonlandırılamayacağına vurgu yaptı. Demokratik açılım sürecine destek verdiklerini söyledi.
 
Kürt yönetimi ile Türk hükümeti arasında PKK’nın finansmanını ve lojistiğini kesecek bir anlaşmaya varılabileceğini söyleyen Amerikalı Orgeneral, Kuzey Irak yönetiminin PKK liderlerinin yakalanması için karar çıkartabileceğini de sözlerine ekledi. Davutoğlu ise Barzani’nin tutarlı davranmadığını şu örnekle anlattı: Dağlıca baskınında 12 askerimizi şehit verdik. 8’i de rehin alındı. Bu olaydan sonra parlamentoda muhalefet, Kuzey Irak yönetimine yönelik bir askeri harekat istedi. Biz ise tam tersini yaptık. Erbil’i yerle bir edebilirdik ama yapmadık. Tersine, Kürt yönetimiyle işbirliğini artırdık. Belki Kürt yönetimi PKK ile savaşmaz ama en azından PKK’ya yönelik desteğini kesmeli. Bakın geçtiğimiz Ağustos ayında Türk istihbaratının aldığı bilgiye göre PKK’nın Avrupa Temsilcileri Kuzey Irak’a indiklerinde Erbil Havalimanı’ndan Barzani’nin araçlarıyla alındılar. Size plaka numaralarını verebilirim. Bu tür desteklerin kesilmesi gerek.
 
WikiLeaks tüm belgelerini sansürsüz yayınlıyor
 
ABD diplomatik yazışmalarını yayınlayan WikiLeaks sitesi, çok tartışılan bir karara imza atarak elindeki tüm belgeleri internet sitesinden sansürsüz bir şekilde yayınladı. Böylece daha önce WikiLeaks’in ortaklık kurarak belgeleri verdiği gazetelerin, belgelerde yer alan insanların hayatlarını korumak amacıyla isimlere uyguladıkları sansür tamamen boşa gitti. Ancak diğer yandan dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca insan, sadece bazı basın organlarının seçtiği belgeler yerine 250 bini aşkın belgenin tamamına ulaşma şansını elde etti. İngiliz gazetesi Guardian, ABD’den New York Times, İspanya’dan El Pais ve Alman dergisi Der Spiegel, Guardian’ın internet sitesinde yayımlanan ortak açıklamada, WikiLeaks’in redakte edilmemiş yazışmaları yayımlamasının, belgelerde adı geçen kişileri tehlikeye atabileceği gerekçesiyle, “teessüfle karşılandığı” bildirildi. Fransız gazetesi Le Monde’un da diğer medya kuruluşlarının açıklamasına katılacağı duyuruldu.
 
Erdoğan’ın adı: Brave Hawk
 
WikiLeaks tarafından yayınlanan belgelerin 19 binine yakını Türkiye ile ilgili.
 
Belgeler 1990’lı yıllardan 2010 Şubat’ına kadar olan diplomatik yazışmaları kapsıyor. Özellikle son dönemdeki belgelerde Ak Parti’nin Türkiye’deki başarısının incelendiği görülüyor, muhalefet, özellikle Deniz Baykal ise ağır ifadelerle eleştiriliyor. Baykal ile yapılan görüşmede ABD elçisi eski CHP liderini konuşmalarında ABD karşıtı söylemler nedeniyle ‘haşlıyor’. Başbakan Erdoğan için bir belgede kullanılan takma isim ise Er ve Doğan kelimelerinin İngilizce karşılıkları kullanılarak oluşturulan “Brave Hawk” (Cesur Doğan) ifadesi.
 
vatan