12.8 milyar Euro piyasa değerine sahip Porsche hisselerinin yüzde 49.9’unu elinde bulunduran VW, kalan yüzde 50.1’lik kısmına 5.6 milyar dolara (4.46 milyar Euro) sahip olacak. İki şirketin birleşmesi 1 Ağustos 2012 itibariyle geçerli olacak. Porsche bu anlaşmayla birlikte bünyesinde Bentley, Bugatti, Lamborghini, Audi, Seat, VW, Skoda gibi otomobil, MAN, Scania gibi ticari araç ve Ducati gibi motosiklet markalarına sahip Volkswagen bünyesine geçmiş olacak.

3.88 milyar Euro’su nakit

Volkswagen, Alman vergi yetkilileriyle anlaşmasının ardından ödemeyi yapacağını açıklarken, anlaşma 3.88 milyar Euro’luk nakit ödeme ve Porsche’nin alacağı temettü ödemelerini kapsıyor. Artık iki şirketin daha yakın işbirliği yapabileceğini ve yüksek marjlı bölümdeki yeni büyüme fırsatlarını değerlendirebileceklerini söyleyen Volkswagen’in CEO’su Martin Winterkom anlaşmanın finansal ve stratejik olarak iki şirketi de güçlendireceğini belirtti.

Davalar sekteye uğratmıştı

İki şirketin önceden planlanan birleşmesi, geçen yıl eylül ayında Porsche’nin 2008’de Volkswagen’ı satın alma girişimiyle ortaya çıkan riskler nedeniyle gerçekleşememişti. 2009’da Porsche’nin yüzde 49.9’unu alan VW’nin, aynı tarihte anlaşma gereği 2011 sonunda Porsche’nin tamamını alması gerekiyordu. Ancak ABD ve Almanya’da şirket değeri üzerine açılan davalar satış sürecini sekteye uğratmıştı. Yeni plana göre Porsche’nin otomobil üretim işi VW çatısı altına girerken, VW’nin yüzde 50.7 hissesine sahip olan Porsche şirketi de açılacak davalarla uğraşacak. Analistlerin yorumlarına göre, VW otomobil üretimini Porsche ile entegre ederek daha verimli iş yapısına kavuşmayı hedefliyor. VW’nin 2009’daki anlaşmaya göre Porsche’yi alması durumunda 1 milyar Euro’luk bir vergiyle karşı karşıya kalacağı, 2014’ün ikinci yarısını beklemesi durumunda verginin sıfıra ineceği belirtiliyor.

Porsche alacaktı son hamleyi VW yaptı

VW’nin tamamını aldığı Porsche’nin, 2005 yılında Volkswagen’ı satın alma yönündeki hamlesi neredeyse şirketin iflasına neden oluyordu. Şirket aynı zamanda lüks otomobil üreticisinin piyasaları yanlış yönlenderdiği iddiasıyla yatırımcıları tarafından milyarlarca dolarlık davaları tetikledi. Porsche ise bütün suçlamalara karşı çıktı. İki şirket daha sonra hızlı bir birleşme sürecine girdi ama bu kez de Volkswagen Porsche’yi tamamen bünyesine geçirmek için 2014’ten önce sahip olamayacağı hisseleri kullanmak isteyince, 1 milyar dolarlık vergi faturasıyla karşı karşıya kaldı. Volkswagen ve Porcshe’nin avukatları satın alma işlemini yeniden yapılanma olarak gösterecek şekilde bir mekanizma geliştirdiler ve ödenecek verginin önüne geçildi. Birleşmenin 320 milyon Euro’luk ortak kâr yaratacağı ve bunun eşit şekilde paylaştırılacağı belirtildi.