Sakarya'nın Geyve ilçesinde çiftçiler yaban hayvanlarının yetiştirdikleri ürünlere zarar vermemesi amacıyla Güney Afrika'da düzenlenen 2010 FIFA Dünya Kupası'nın maskotu haline gelen vuvuzelayı kullanıyor.

Dünya Kupası'nda seyircilerin çıkardığı ses nedeniyle çok konuşulan Afrikalıların yöresel çalgısı 'vuvuzela' mahsullerini yırtıcılardan korumaya çalışan köylülerin umudu oldu. Geyve ilçesi Akıncılar köyünde denedikleri birçok yönteme rağmen yaban hayvanlarını bahçelerden uzak tutamayan köylüler, çareyi vuvuzelada buldu. Daha önce teneke çalıp, domuz tabancasıyla yaban hayvanlarını uzaklaştırmaya çalışan köylüler, vuvuzelanın çıkardığı sesle yabani hayvanları mahsullerinden uzaklaştırdığını savundu.

Akıncılar Köyü Vadilerini ve Şelalelerini Yaşatma ve Koruma Derneği Başkanı Kamuran Tan, ürünlerini korumak için yaban hayvanlarıyla mücadele ettiklerini söyledi.

Köyde fındık, ceviz, kiraz, ıhlamur ve mantar yetiştirildiğini belirten Tan; "Yaban hayatı kendi alanını işgal eden orman köylüsünün yetiştirdiği ürünlere zarar veriyor. Hayvanların ürünlere zarar vermesi nedeniyle fındık sezonu boyunca nöbet tutuyoruz.Önceki yıllarda teneke çalıp gürültü çıkartarak ve domuz tabancaları ile yaban hayvanlarına karşı önlem almaya çalışıyorduk.Tüple çalışan domuz tabancasının çevreye zarar vermesi nedeniyle vuvuzelanın ürkütücü sesinden faydalanmaya karar verdik. Vuvuzela ile ürünlerimizi yaban hayvanlarına karşı korumaya çalışıyoruz. Biz bu yöntemi çevre duyarlığını esas alarak geliştirdik. Bu yöntemi bütün orman köylülerine tavsiye ediyoruz.'' dedi.

Kamuran Tan, vuvuzelayı iki yıldır kullandıklarını ve sonuçlarından memnun olduklarını ifade etti.