Ödem, vücutta fazla su birikimi ile ortaya çıkan durumdur. Vücudumuzun yüzde 75-85 arası sudur. Çocuklarda daha fazladır yavaş yavaş azalır. Sıvı böbrekler yoluyla atılır. Atılamaması nedeniyle oluşan fazla sıvı miktarı ödeme neden olur. Yani vücudun tuz oranının, su oranının artması nedeniyle vücutta suyun tutulması ödemi oluşturur.

Ödemle ilgili önemli bilgiler veren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ülkü Duraksoy, ödem hem belirli hastalıkların sonucu olarak hem de belli hastalıkların bulgusu olarak karşımıza çıkar, açıklamasını yaptı. Ödemin bulunduğu hastalıklardan bahseden Ülkü Duraksoy, şöyle devam etti:

“Ödem, kalp yetmezliğini, kalbin çalışmaması, tiroid bezinin çalışmaması, hormon salgılanmaması, bazı hormonal bozukluklardan etkilenir. vücuttaki birçok böbrek hastalıklarının su kaybettiren, tuz kaybettiren, protein kaybettiren sendromlar gibi birtakım özel hastalıkların oluşması sonucuyla da ödem gelişir.”

KİŞİ KENDİNDE ÖDEMİ ANLAYABİLİR

Ödemin anlaşılabileceğini vurgulayan Dr. Ülkü Duraksoy, kişi eğer düzenli tartılıyorsa, kilosunun her gün değiştiğini fark eder. Öncelikle yüzüklerinin bir gün tam olup, bir gün dar olduğunu fark eder. Çorabın izinin kaldığını fark eder. Eliyle bastığında ayağının üzerinde, bacağının üzerinde elinin izinin kaldığını fark eder ya da bazen iz bırakmayan ödemler olabilir. Giderek sertlik hisseder. Katılaşma, sabahları kalktığında vücudunda bir sertlik ve katılaşma olduğunu hisseder. Şişmanlamaya başladığını ve gerilmeye başladığını düşünür.  Bunların hepsi ödem belirtisidir, açıklamasını yaptı.

Bu belirtileri fark edilirse hemen doktora başvurmak gerektiğini ifade eden Ülkü Duraksoy, kişi kesinlikle acilen doktora başvurmalı. Başvuracağı doktorlar kalp doktoru, dâhiliye uzmanı olabilir. Direkt aile hekimine de başvurulabilir ilk etapta. Aile hekimi onu yönlendirebilir. Yapacağı basit bir muayene sonucu kişiyi ilgili doktorlara yönlendirebilir. En mantıklısı önce aile hekimine başvurmaktır, dedi.

EN ÖNEMLİSİ BULGULAR İDRAR TAHLİLİNDE ÇIKIYOR

Tedavide ilk olarak nedeninin açıklanması gerekir diyen Ülkü Duraksoy, öncelikle nedeni nedir, en basit tahlillerle başlanır. Hastanın fizik muayenesi yapılır. Ödem ve öyküsü dinlenir. Ne zaman başlamış, ne zaman artmış gibi… Arkasından hastanın testleri yapılır, kalp yetmezliği bulguları var mı bunlar araştırılır. Bunun dışında hormonal dengesizlik yapan tiroid hastalığı vs. var mı bakılır. En önemlisi idrar tahlilidir. Böbrek fonksiyonlarının birçok hasarı gözlemlenir. Basit idrar tahlili nedeni anlamakta en önemli yoldur, şeklinde açıklama yaptı.

Ödemi en çok tetikleyen şeyler tuz ve şeker alımıdır diyen Dr. Duraksoy, tuz ve şeker alımını kısıtlarsak, mantıklı düzeyde tutarsak ödeme ve ödemi oluşturan hastalıklara karşı korunmuş oluruz. Bunu toplum olarak yapmalıyız ki bu hastalıkların oluşmasını önleyelim.  Bunun yanında insülin direnci ödemin en önemli nedenlerinin başındadır. İnsülin direncini kırabileceğimiz en önemli şey de egzersizdir. Bu nedenle egzersizi de unutmamak gerekiyor, dedi.
Ödem aslında her yaş aralığında görülebiliyor. Küçük çocuklarda da  görülebilir, yaşlılarda da. Birçok hatalık da ödemi tetikleyebiliyor, bu nedenle çok dikkatli olmak gerekiyor.