Yeni mevsime girerken tedaviden önce, hastalığı engellemek düşünülmeli.

Özellikle ortak kullanılan eşyalara temas sonrası ellerin sık sık yıkanması, evlerin ve ofislerin sık sık havalandırılması akla gelen ilk önlemler. Mikroplara maruz kaldığımızda hastalıkların engellenmesi ya da hafif atlatılması, bağışıklık sistemimizin gücü ile orantılı. İşte hasta olmamak için yapmanız gerekenler...


Bağışıklık sisteminin iyi çalışmasının anahtarı, dengeli beslenmek. Bunu başaran "sihirli" bir besin yok, önemli olan sağlıklı koşullarda hazırlanmış besinleri, dengeli bir biçimde tüketmek.

Yeterli protein alın. Hayvansal proteinlerle bitkisel proteinleri dengeli bir biçimde tüketin.


Çiğ sebze-meyve ile beslenin. Sebze ve meyveler doğal vitaminler ve antioksidanlar aracılığıyla, bağışıklık sistemini güçlendirir.


Probiyotiklerden yararlanın (yoğurt, kefir...).


Hazır içecekler yerine doğal, taze sıkılmış meyve sularından yararlanın, mutlaka bol sıvı alın.


Çay için. Yeşil çay "kateşin" adı verilen bir antioksidanı bolca içerir.


Uykunuzu alın. Uyku, hem fiziksel hem ruhsal sağlık açısından gereklidir. "Kaliteli" uyku uyunması da bağışıklık sisteminin sağlıklı işleyişi açısından önemlidir.


Egzersiz yapın, ancak, aşırıya da kaçmayın. Düzenli yapılan egzersiz enfeksiyon riskini azalttır. Tam tersine aşırı ve düzensiz egzersiz, bağışıklık sisteminin işleyişini olumsuz etkileyebilir.


Hayata olumlu bakın, gülün. Merkezi sinir sistemi ile bağışıklık sistemi, bazı sinir ileti maddeleri, hormonlar ve "sitokin" adı verilen maddelerle birbirleriyle "haberleşir". Çoğu bağışıklık sistemi hücresinin zarında, bu maddeler için "reseptör" adlı "alıcı"lar bulunmaktadır.


Sigaradan vazgeçin, içmiyorsanız pasif olarak sigara dumanına maruz kalmamaya çalışın. Sigaranın, sadece içene değil, çevredekilere de zararı vardır. Anne-babaları sigara içen çocuklar, daha sık orta kulak iltihabı, bronşit ve zatürre gibi hastalıklara yakalanmaktadır.


Kilonuzu ideal aralıkta tutmaya çalışın. Aşırı yağ tüketiminden, özellikle "trans yağlar"dan kaçının. Gereğinden fazla yağlı besinler tüketmek bağışıklık sistemini olumsuz etkiler.


Temizlik maddelerinin aşırı kullanımı cildinizin, sağlığınızı ve bakteri dengesini bozar. Normal mikrop dengesi bozulmuş ve hasarlı cilt, mikropların giriş kapısı olabilir./yeni şafak