Nitekim Suzuki, VW’nin elinde bulunan hisselerini satın alıp bu işbirliğini bitirmek istediğini açıklarken, VW böyle bir niyeti olmadığını söyledi. Ancak Suzuki, bu konuda tahkim seçeneğini de kullanacağını bildirdi.
2009 yılının ocak ayında VW’nin, 2.3 milyar dolar ödeyerek Suzuki’nin yüzde 20’lik hissesini satın almasıyla başlayan ittifak, tam anlamıyla mahkemelik olma yolunda ilerliyor.
Ortaklık yapmalarına karşın bugüne kadar elle tutulur hiçbir somut işbirliği gerçekleştirmeyen VW ile Suzuki’nin arası, eylül ayında Alman üreticinin Suzuki’yi, Fiat’tan motor almaya devam ettiği için, ortaklığa aykırı davranmakla suçlaması üzerine açılmıştı. VW, işbirliğini devam ettirmek istediğini söyleyerek, ortaklığın yeniden canlanması için beklemeyi tercih etmişti.
 
‘Gerekirse bekleriz’
Fiat ile çok eski anlaşmaları bulunduğunu savunarak, O günden sonra her fırsatta bu işbirliğini bitirmek istediğini açıklayan Suzuki, dün bir hamle daha yaparak hisseleri VW’den geri satın almaya hazır olduğunu bildirdi. VW ise bu çağrıya gecikmeden yanıt vererek böyle bir niyeti olmadığını, hisseleri koruyacağını açıkladı.
Bunun üzerine yeni bir açıklama yapan Suzuki, VW’nin hisseleri geri satmaya ya da üçüncü bir tarafa devretmeye yanaşmaması halinde tahkime gitme niyetinde olduğunu kaydetti. Bunun en az iki yıllık bir süreç olacağını ve bunu bekleyebileceklerini belirten Suzuki yetkilileri, “Biz hisseleri gelecek yıl bu zamanlarda geri satın alabileceğimizi söyledik. Şayet VW teklifimize olumlu yanıt vermezse, o zaman tahkim yolunu seçmek durumunda kalacağız. Sürecin biraz uzun olacağını biliyoruz ama bekleyebiliriz” şeklinde konuştu.
Dünyanın en büyük otomotiv üreticisi olma iddiasını sürdüren VW, Suzuki ile işbirliği sayesinde özellikle Hindistan pazarında daha güçlü bir hale gelmeyi arzuluyordu.