Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB Konseyi'nin dün Türkiye'yle vize muafiyetinin başlaması için AB Komisyonu'nu yetkilendirmesine karşılık olarak, Türkiye'nin de bugün geri kabul anlaşmasını paraf edeceğini bildirdi.

CNN TÜRK'te Ankara Temsilcisi Hande Fırat'ın sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB ile vize muafiyet görüşmeleri konusundaki süreci anlattı. Davutoğlu, AB Konseyi'nin dün Türkiye'yle vize muafiyetinin başlaması için komisyonu yetkilendirdiğini hatırlatarak, böylece dün itibarıyla AB ile Türkiye arasında vize muafiyet sürecinin başladığını söyledi.

Davutoğlu, "Bugün de biz bu yetkilendirmenin karşılığı olarak, öğleden sonra AB Daimi Temsilcimiz Büyükelçi Selim Yenel geri kabul anlaşmasını paraf edecek. Dolayısıyla ilk adım, karşılıklı ilk senkronize adım atılmış olacak. Dolayısıyla süreç başladı. Ben bunu çok tarihi bir adım olarak görüyorum" dedi.

AB'li muhataplarıyla bundan sonraki sürecin takvimlendirmesini de konuştuklarını ifade eden Davutoğlu, bundan sonra AB tarafının Türkiye'ye takip edilecek yol haritası ile ilgili bir eylem planı getireceğini söyledi.

Bu eylem planının bir an önce getirilmesini istediklerini vurgulayan Davutoğlu, "Bu eylem planı bize getirildiği zaman biz de geri kabul anlaşmasını imzalayacağız. Bu eylem planı uygulanmaya başladığı zaman, ilerleme sağlandığında geri kabul anlaşmasının onay işlemini yapacağız. Eylem planı, vize muafiyetiyle neticelenecek noktaya geldiğinde de biz de geri kabul anlaşmasını uygulamaya başlayacağız" dedi.

Tam vize muafiyetine geçişin üye olan ülkelerde iki üç yılı aldığını ifade eden Davutoğlu, bu konuda Türkiye'nin hazırlıklarının iyi olduğunu ve süreci hızlandırmak için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.