Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ayşe Sezgin başkanlığındaki Dışişleri Bakanlığı heyeti, Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş'u ziyaret etti. Vali Coş"un makamında gerçekleşen ziyarette Müsteşar Yardımcısı Sezgin"e AB Katılım Genel Müdür Yardımcısı Ömer Gücük, İkili Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Yardımcısı Damla Yeşim Say, Siyaset Planlama Genel Müdürü Yardımcısı Başkatip Barış Andinç, AB Siyasi İşler Genel Müdür Yardımcısı Başkatip Ömer Budak ve Avrupa İşleri Müsteşar Yardımcısı Ataşe Ayşecan Öztop eşlik etti.
Ziyarette konuşan Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ayşe Sezgin, dış politikanın sadece diplomatlar tarafından yürütülmediğine işaret etti. Dış politikalar konusunda vatandaşların da desteğine ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken Sezgin, Aydın'daki tüm sivil toplum örgütlerinden destek beklediklerini belirti.
“TÜRKİYE ÇÖZÜM İSTİYOR”
Türkiye, Brezilya ve İran arasında imzalanan uranyum takası anlaşması ile ilgi olarak kendisine yöneltilen bir soruyu cevaplandıran Müsteşar Yardımcısı Sezgin, “Türkiye hem İran'la komşu hem de Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi üyesi olması nedeniyle büyük bir sorumluluk aldı. Türkiye, iyi niyetle bir çözüm arayışı içine girdi. Nükleer teknolojiye sahip olmak her ülkenin hakkı. Burada önemli olan buna hangi amaçla sahip olmak istendiğidir” şeklinde konuştu.
Türkiye'nin son dönemde birçok ülke ile vize uygulamasını kaldıran anlaşma yaptığını anımsatan Sezgin, bu anlaşmaların dış ve ekonomik ilişkileri geliştireceğini savunarak, şunları söyledi: “2006 yılında Türkiye'nin vize uygulaması olmayan ülkelerle ticareti yüzde 9 iken, son 4 yılda bu oran yüzde 22'ye çıktı. Vize uygulamasının kaldırılması ülkeler arasındaki insani ilişkilere de yansıyacak”
Dışişleri Bakanlığı heyetinin Aydın"da gerçekleştireceği ziyaretlerin önemine işaret eden Vali Hüseyin Avni Coş da, “Artık Türkiye"ye en uzak olan ülkeler bile hem ülkeyi hem de illeri etkileyebildiği bir dönemdeyiz. Özellikle valilerimizin yurt dışındaki gelişmeleri iyi bilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ayşe Sezgin başkanlığındaki Dışişleri Bakanlığı heyeti; Vali Coş"un ardından Aydın Esnaf Odaları Birlik Başkanı Hulusi Akşit"i ziyaret etti. Gün boyunca Aydın"da bulunacak olan heyet sırasıyla Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Aydın Ticaret Odası Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, Aydın Sanayi Odası ve ADÜ Rektörlüğünü ziyaret edecek. Heyet ayrıca ADÜ öğrencileri ile düzenlenen sohbet-bilgilendirme toplantısına katılacak. iha