Vize kolaylığı sağlanacak gruplar ise, akademisyenler, işadamları, öğrenciler ve gazeteciler.

Avrupa Birliği, Ankara'nın “Türkiye üzerinden AB'ye kaçak giriş yapan mültecilerin yine Türkiye'ye iadesini öngören antlaşmayı” onaylaması için vize kolaylığı kartını masaya koyuyor. Konunun, AB ile 4 Aralık'ta Ankara'da yapılacak müzakerelerde netleşeceği vurgulanırken, AB Türkiye Masası üst düzey yetkilisi, “Bunun için limitlerimiz dahilinde bütçe ayırmayı öngörüyoruz. Ankara'ya tekliflerimizi ileteceğiz” dedi. Üst düzey yetkili, Türk gazetecileri için düzenlenen programda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

PARA YARDIMI SÖZKONUSU

Yetkili, bu 'pazarlığın' AB için çok kritik bir önem taşıdığını vurgulayarak, “Türkiye'yi bu sorunun çözümünde destekleyeceğiz. Bütçe limitlerimiz var. Bu kapsamda Türkiye'ye para yardımına karşı değiliz” dedi. AB daha önce Türkiye'ye kaçak göçmenleri geri kabul etmesi için, kişi başı 7 Euro önermiş, Ankara ise Yunanistan'a verilen 70 Euro'luk yardımla aynı miktarı talep etmişti. AB ise buna yanaşmamıştı. Ancak Türkiye anlaşmayı imzalayacağını duyurunca AB tekrar Ankara'nın kapısını çalmış ve şartlarını sormuştu. Anlaşma kapsamında, AB Türkiye üzerinden kaçak olarak birlik ülkelerine giden 3. ülke vatandaşlarını, kendi ülkelerine değil Türkiye'ye iade edecek. AB yetkilisi, sorunun çözülmesi durumunda, Türkiye ile AB arasındaki vize sorununun da ortadan kalkabileceğini dile getirken, vize kolaylığı sağlanacak grupları, “Akademisyenler, işadamları, öğrenciler ve gazeteciler” olarak sıraladı.

GİZLİ KRİTERLER YOK

Üst düzey yetkili, Kopenhag kriterleri haricinde Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin tavrı gibi gizli kriterler olup olmadığı sorusu üze-rine "Almanya'nın tamamen karşı olduğunu nereden çıkardınız? Ortada anlaşmalar var. Sarkozy AB Başkanlığı döneminde yetkisi olduğu halde genişlemeleri durdurabildi ama yapmadı" dedi. Yetkili ayrıca, “Bir korku var. Türkiye'nin, korkulanların olmayacağını göstermesi gerekir" dedi.

AB zirvesi öncesi kritik troyka

10-11 Aralık'ta yapılacak AB Zirvesi öncesi, bakanlar düzeyindeki Türkiye-AB Troykası toplantısı yarın İstanbul'da gerçekleşecek. AB Dönem Başkanı İsveç'in Dışişleri Bakanı Bildt ve Avrupa Komisyonu Üyesi Rehn'in katılacağı toplantıda Türkiye'nin AB sürecinin yanısıra dış politika üzerinde durulacak. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun evsahipliğini yapması beklenen toplantıya Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da katılacak. AB tarafının, Türkiye'nin “Ek Protokol”ü uygulaması gereğini tekrarlayacağı toplantıda Kafkaslar, Balkanlar ve İran'ın ağırlıklı maddeler olacağı belirtiliyor. Öte yandan Aralık ayındaki zirve öncesi AB'ye bir “yol haritası” kabul ettirmek için çaba gösteren Yunanistan ve Kıbrıslı Rumların, kapalı kapıların ardından pazarlıkların başladığı belirtiliyor. Yunanistan AB içinde gizli ve çok sessiz bir diplomasi izlerken Rum Yönetiminin Türkiye'ye karşı yaptırımlar getirilmesinde ısrar ettiği belirtiliyor.

Brown'dan Erdoğan'a: İçiniz rahat olsun

Türkiye karşıtı Belçika Başbakanı Herman Van Rompuy'un AB daimi başkanlığına seçilmesi rahatsızlığa neden olunca, devreye giren İngiltere Başbakanı Gordon Brown, pazartesi günü Başbakan Erdoğan'ı telefonla arayarak, "Yeni başkandan rahatsız olmayın. Bu spekülasyonlar önemli değil. Türkiye ile ilgili sözleri muhalefetteyken söylediği sözler. Şimdi AB'nin kararlarına uymak zorunda" dedi. Başbakan Erdoğan da, Van Rompuy'un önceki sözlerinin bir talihsizlik olduğunu belirterek, olumsuz yansımalarını görmek istemediklerini belirtti. Brown ayrıca, Kıbrıs'taki sorunun çözümü için adadaki yüzde 3'lük askeri alanı terketmeye hazır olduklarını yineledi.

Lizbon müzakereleri etkilemez

Lizbon Anlaşması'nın Türkiye'nin üyeliğine etkileri konusunu değerlendiren AB Türkiye Masası Başkanı Jean- Christophe Filori, "Lizbon Türkiye'yi doğrudan etkilemeyecek. Genişlemeyle ilgili yeni bir bakan atanacak. Süreç bakan atandıktan sonra daha da netleşecektir" dedi. Filori, AB'nin yeni başkanının, geçmişteki muhalif tavrı konusunda ise, "Kaygılandıracak bir durum yok. AB'nin dış politikasını belirlemeyecek, kendi sorumlulukları çerçevesinde çalışacaktır” dedi./yeni şafak