Rusya Başbakanı Vladimir Putin"in beş yıllık aradan sonra bugün Ankara"ya yapacağı ziyarete Moskova, iki ülke arasında son dönemde yaşanan yakınlaşmayı daha da üst aşamaya çıkarabilecek bir ziyaret gözüyle bakıyor ve alışılmışın ötesinde önem veriyor.
Putin"in sözcüsü Dmitriy Peskov, Milliyet"e yaptığı açıklamada, Türkiye"den “çok önemli ortağımız” diye söz etti ve ziyareti iki tarafın da uzun süredir beklediğini belirtti.
Ziyaret öncesinde yoğun bir hazırlık dönemi yaşandığını söyleyen Peskov, “Açıkçası bazı meseleleri son dakikaya kadar görüşmemiz gerekti. Bunlardan bazıları gerçekten zor konulardı, çok ciddi hazırlık yapılması gerekiyordu” dedi.
Rus sözcü, iki ülkenin pek çok alanda işbirliği içinde olduğunu, ancak Putin"in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"la yapacağı görüşmelerde ağırlığın iki tarafın da yakından ilgilendiği enerji konusuna verileceğini belirtti. Sözcü, enerji alanında ele alınacak konular arasında doğal gaz, petrol, enerji kaynaklarının değişik güzergâhlardan taşınması ve ortak yatırımların bulunduğunu açıkladı. Rusya için Türkiye"nin “çok önemli bir ortak” olduğunu söyleyen Peskov, “Geçmişte aramızda gergin bir dönem yaşandı, siyasi sorunlar vardı. Ama o zaman bile ekonomik işbirliği devam etti. Şimdi siyasi sorunlar yok. Her alanda çok uyumlu ilişkilerimiz var. İki ülke için de çok güzel bir dönemden geçiyoruz” diye konuştu.
Moskova"daki Asya-Afrika Enstitüsü"nde Türkçe öğrenen, bir süre Ankara"daki Rus Büyükelçiliği"nde görev yapan Peskov, Putin"le en uzun süre çalışan yetkililerin başında geliyor.

İlgi büyük
Gezinin çalışma ziyareti niteliği taşımasına karşın medya, Putin"in temaslarına büyük ilgi gösteriyor. Önde gelen Rus gazetelerinde yer alan yorumlarda, hem ziyaretin iki ülkeyi daha da yakınlaştıracağı yorumları yapıldı, hem de Türkiye"nin son dönemde ilgi odağı bir ülke haline gelmeye başladığı belirtildi. Gazeta gazetesi değerlendirmesinde, Rusya"nın Türkiye"nin giderek güçlenmesini büyük bir ilgiyle izlediğini yazdı.
Putin"in 2004 yılındaki Ankara ziyareti Türk-Rus ilişkileri tarihinde bir Rus liderin Türk başkentine yaptığı ilk resmi ziyaret olmuştu.
Milliyet