“40 yaş sonrasını tamir çağı olarak görme anlayışı geride kaldı. Asıl bu yaşlarınız sekste doruğa çıkacağınız yıllardır.” Bu cümle 200 bin satan ‘10 Haftada 10 Yaş Gençleşin’ kitabının yazarı diyetisyen ve yaşam koçu Thorbjörg Hafsteinsdottir’e ait. İskandinav tanrısına gönderme yaparak kısaca Thor olarak anılan gurunun lakabı da ‘tanrıça.’ Sadece Avrupa’da 200 bin satan ‘10 haftada 10 yaş gençleşin’ kitabının yazarı Thor, beslenme, egzersiz ve seksle biyolojik saati geri döndürme vaadi veriyor. Görünümü de bu tezi destekliyor: 54 yaşında olmasına rağmen 30’larındaki kadar kuvvetli ve dinç.

 

Yöntemleri diğer diyetisyenlere kıyasla oldukça radikal ve eğlenceli olan Thor, bu durumu İskandinav kültürüne bağlıyor: “İskandinavya artık antik çağlardan kalma ‘bir parça peynir, iki marul yiyin’ tarzı eski püskü diyet yöntemlerini çoktan geride bıraktı. Daha sağlıklı, zevkli beslenme ve egzersiz yöntemlerini benimsiyoruz. Mesela Taş Devri seksi iyi bir egzersiz yöntemi ve kendi hastalarıma tavsiye ediyorum” diyor. “Taş Devri usulü seks de nedir?” sorusunun cevabı da şöyle geliyor: “Vikinglerin yaptığı gibi, daha sert ve hayvani bir tarz düşünün. Yani saç çekmeli, köpek pozisyonlu, agresif bir sevişme yöntemi.” Düzenli seks hayatının sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olduğunu söyleyen Thor, geçen yıl ikinci kez evlenmiş. “35 sonrası tutkusuz hayat çekilmez”

 

BOTOKS KADAR KUVVETLİ

Thorbjörg’ün sağlık ve gençleşme metodlarını aramasının nedeni, kendi sağlığında yaşadığı çöküntü. 18 yaşında evlenen, üç çocuktan sonra 30’lu yaşlarında boşanan İzlandalı Thor, yaşadığı depresyonu tatlılarla bastırmaya çalışmış: “Rezalet besleniyordum, bu yüzden de rezalet görünüyordum. Sürekli midem ağrıyordu, egzama oluyordum. Eklemlerim ağrıyordu, çok sinirliydim ve baş ağrıları çekiyordum. ‘15 yılı daha çıkaramam, böyle giderse ölürüm’ diye düşünüyordum.” Yaşamını değiştirmek için önce hemşirelik, sonra diyetisyenlik ve yaşam koçluğu eğitimi alan Thor, kendi yöntemlerini de 25 yılda geliştirmiş.

Vaadlerinin yüksekliği insanın aklına ‘onun çöpünü bunun sapını yiyin diye ahkam kesen yeni biri’ fikrini getirse de, İzlandalı guru işi şansa bırakmayarak tezini 2012’de Danimarka’da yayımlanan bir reality-show’la kanıtladı. ‘Botoks, Brokoliye Karşı’ adlı programda yarışmacıları ikiye ayıran Thorbjörg program boyunca bir grubu özel bir beslenme programına soktu, diğer grubuysa estetisyen ve kozmetik cerrahi ekibine emanet etti. Sekiz haftanın sonunda sağlıklı yaşamı benimseyen Brokoli takımındakilerin cildi, en az Botoks takımı kadar genç ve diri görünüyordu. Üstelik Brokoli takımının programı, zayıflama kamplarında uygulanan ‘ter, gözyaşı ve açlık’ temalı programların tersine bir hayli eğlenceliydi: Yediler, içtiler, dans ettiler ve bolca seviştiler.

10 YIL GENÇLEŞMEK İÇİN 10 ADIM

İkinci gençliğiniz mutfakta başlıyor. Sizi hızla yaşlandıran, enerjinizi emen yiyecekleri hayatınızdan çıkarın. ‘Beyazlardan’ yani un, şeker ve tuzdan zinhar uzak durun. Ekmek azılı düşmanlarınızdan biri. İşlenmiş gıdalar da yaşlanma sürecini hızlandırıyor. Alın elinize bir çöp torbası, mutfağınızı tüm ‘düşmanlardan’ arındırın.

Yeme stiliniz ‘ilkel’ olsun. Buradan kasıt, çatalı bıçağı bir kenara atın, görgü kurallarını pas geçin değil. Yiyecekleri tıpkı ilk insanların yaptığı gibi, olabilecek en doğal şekliyle tüketmek. Meyve, sebze, fındık, fıstık ve tohumlarla beslenin. Meyve ve sebzelerin mutlaka organik olanını seçin. Süt ürünleri ve gluten tükeminde de ölçülü olun.

 

Yağ ille de düşmanınız değildir. Fındık- fıstıktan, avokadodan, zeytinyağından aldığınız kalorileri kafanıza takmayın, hatta bunları sıklıkla tüketin. Doğru düzgün yağ tüketmezseniz, östrojen hormonu salgılamanız da azalır.

Canınız içki içmek istiyorsa şarap yerine votkayı tercih edin, çünkü daha az şekerlidir. Yok “İlle de şarap içeceğim” derseniz, iki kadehle sınırlamanız lazım. Bol bol su, yeşil çay ve sebze suyu tüketin. Cinsel hayatınızı canlandırmak için de Thorbjörg’ün cinsel gücü artıracak smoothie’lerini için.

Biraz da pis işlere girelim: Günde üç defa tuvalete gitmeniz sağlıklı olduğunuzu gösterir. Dışkınız mümkün olduğu kadar az kokuluysa, kahverengiyse ve suyun üzerinde yüzebiliyorsa, işler yolunda demektir.

İş egzersizde bitiyor. Kas yapacağım diye spor salonlarında kan ter içinde kalmanız şart değil ama sevdiğiniz bir sporu mutlaka yapın. Bu koşu, kayak, yüzme, yoga ya da dans olabilir; yeter ki kalbiniz atsın. Aşk da kalbi hızlı çarptırır, sporla birbirini tamamlar. Ayrıca 35 yaşından sonra hayat aşkla, tutkuyla çekilir. Cinsel hayatınızı hareketlendirin, erotik shop’ları ziyaret edin. Seks oyuncakları alın, kullanmaktan çekinmeyin.

Sağlıklı beslenme doğurganlığınızı artırır. Yanlış beslenmeyse hormonal sorunlar yaratır hatta erken menopoza girmenize bile neden olabilir. Menopoz sırasında yaşanan afakan basmalarını, inişli çıkışlı duygu değişimlerini doğru beslenmekle azaltabilirsiniz.

Yüzünüze, vücudunuza sürdüğünüz ürünler yenilebilecek kadar organik ve saf olmalı. Aktardan yeşil çay özlü yağlar alın. Elinizi korkak alıştırmayın, her gün bunlara gönlünüzce bulanın. Çok keyifli bir his olmasa da buna ‘anti-aging’e bulanmak olarak bakın.

Kendinizi asla negatif bir biçimde ifade etmeyin. Daha çok gülümseyin. Gece dışarı çıkın, erkeklerle tanışın. Konuşurken onların gözlerinin içine bakın.

Biyolojik yaşınızı hesaplayın ve onu  azaltmaya çalışın. Kitapta ve pinetripe.com sitesinde biyolojik yaşınızı hesaplayabileceğiniz bir test var. Onu yapın ve sonra programa başlayın.