Gaziantep'te 15 yıl önce bir baklavacı dükkanından üçü henüz çocuk yaşta olan 4 gence verilen hapis cezasının ardından Türkiye'de böyle bir karar veriliyor.

Geçen yıl aralık ayında merkez Çukurova İlçesi'ndeki marketlerde mama hırsızlığının fark edilmesi üzerine işyeri yöneticileri durumu polise bildirdi. Harekete geçen Asayiş Şubesi'ne bağlı Hırsızlık Bürosu ekipleri, marketlerde güvenlik kameralarının açısını mama reyonlarına yönlendirdi ve müşteri hareketliliğinin yaşandığı saatleri izlemeye aldı.

GÜVENLİK KAMERASI GÖRÜNTÜLEDİ

Alışveriş hareketliliğinin en yoğun olduğu akşam saatlerinde de şüpheliler markete girdi. Önce reyonlar arasında ayrı ayrı dolaşan şüpheliler, bir süre sonra kameraların görüş açısında olan reyonda bir araya geldi. Kameraların kayıtta olduğunu bildikleri için dikkatli hareket eden şüpheliler, reyonlardaki mamaları alıp kıyafetlerinin altına gizledi. Marketin kasasına yaklaşan şüpheliler, sıra beklemeden çıkıp gitti. Hırsızlık anının saniye saniye görüntülenmesinin ardından harekete geçen polis ekipleri, 2'si kadın 4 kişilik aileyi uzaklaşmadan yakaladı. Üzerlerinden çalıntı olduğu belirlenen bebek mamaları çıkan Nejla Özcan, kızı Gülşen Tümen (35), oğulları Mehmet (37) ve Murat Özcan (28), ifadelerinin ardından çıkarıldıkları nöbetçi mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

BEBEĞİME MAMA ALACAK PARAMIZ YOKTU

Adana 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davada 4 sanık için 'bina içinde muhafaza altına alınmış olan eşya hakkında hırsızlık' suçundan 7'şer yıla kadar hapis cezası istendi. Sanıklardan Gülşen Tümen, polise verdiği ifadesinde suçu kabul edip, "Bebeğime mama alacak paramız yoktu. Bebeğimin aç kalmaması için çalmak zorunda kaldık. Marketlerden başka bir şey almadık. Yoksulluktan yaptık. Market sahipleri bizi affetsin" derken, mahkemede suçlamayı reddetti. Erkek sanıklar da savunmalarında suçlamaları kabul etmedi.

Anneanne Nejla Özcan ise elinde sadece bir kutu mama bulunduğunu söyleyip, kasanın kalabalık olması ve dalgınlık nedeniyle parasını ödemeden dışarı çıktığını savundu. Nejla Özcan, "Marketten çıktığımızda o anda 10-15 kişi üzerimize geldi. Biz de korkumuzdan kaçtık. Elimdeki mamayı da kaçarken attım. Bu nedenle iade edemedik. İddia edildiği gibi 12 kutu mama çalmadık" dedi.

VİCDANEN CEZA VERİLMEDİ

Hakim, kız bebeğin annesi Gülşen Tümen, Mehmet Özcan ve Murat Özcan kardeşler hakkında kesin ve inandırıcı delil olmadığından beraat kararı verdi. Savunmasında marketten 1 kutu mamayla çıktığını kabul eden Nejla Özcan için hakim 'vicdanen ceza verilmemesine' karar verdi. Hakim, karar gerekçesinde "Sanık Nejla Özcan'ın torunu için bebek maması çalmaktan dolayı, malın değerinin pek az oluşunu ve niteliği gözönüne alınarak TCK'nın 145/1. maddesine uyarınca ceza vermekten vazgeçilmesine karar vermek gerekmiş, vicdani kanı bu şekilde oluşmuştur" dedi.

Türk Ceza Kanunu 145'inci maddesi ise şöyle:

'Hırsızlık suçunun konusunu oluşturan malın değerinin azlığı nedeniyle, verilecek cezada indirim yapılabileceği gibi, suçun işleniş şekli ve özellikleri de göz önünde bulundurularak, ceza vermekten de vazgeçilebilir.'