Yazışmalara yansıyan ifadelere göre 'İnisiyatif kullan' yanıtını aldı. Direnince de kızağa alındı
 
ADLİ Tıp Kurumu'nda skandal raporlara girdi. İddialara göre geçen aralıkta Antalya Adli Tıp Kurumu Antalya Grup Başkanlığı'na atanan Ali Şahin, kanda uyuşturucu miktarını ölçen CEDIA cihazının hatalı sonuç verdiğini belirledi. Enstrümental Analiz ve Araştırma Laboratuvarı sorumlusu olarak görev yapan Şahin, emin olmak için Ankara'daki cihazlarda yeniden test yaptıdı. Sonuçların çeliştiğini görünce durumu rapor haline getirerek, üstlerine bildirdi. Yazışmalara giren ifadelere göre Şahin 'İnisiyatif kullan' yanıtını aldı. Direnince hakkında emre itaatsizlikten soruşturma açıldı ve kızağa alındı. Söz konusu iddialar, Kimya İhtisas Daire Başkanı Yücel Dener ile Ali Şahin arasında geçen yazışmalara şöyle yansıdı:
 
'BAŞIMIZA İŞ ÇIKARMA'
Ali Şahin: Kendi dosyama ait bir işin kanında ve idrarında, esrarın CEDIA'da pozitif çıktığı ancak mevcut çekitleme prosedürüyle GC-MS'te teyit edilemediğini gördüm. Hatta bir keresinde kanda bir cihazda negatif, öbür cihazda pozitif bir sonuç çıktığını gördüm. Bunu Kimya İhtisas Dairesi Başkan Vekili Mehmet Dişbudak'a ilettim. O da, 'İnsiyatif kullan' dedi. Ulusal ve uluslararası düzeyde kabul görmüş bir metot olan SPE (katı-sıvı çekitleme) yöntemini kullanmak istedim. Ancak birim sorumlusu Mehmet Dişbudak bu yöntemin kullanılmasının gereksiz olduğunu söyleyerek karşı çıktı. Hatta bana, 'Başımıza iş çıkarmayın, herkesin hayatını ben mi kurtaracağım birazını da başkaları kurtarsın' gibi ifadeler kullandı.'
 
RAPORLAR GERİ DÖNÜYOR
Ali Şahin'in bir başka iddiası ise şöyle: 2010 yılının Kasım ayından itibaren fark edilen hatalar üzerine yaklaşık 20 dosya Ankara'ya, bir tanesi de İstanbul'a gönderildi. Ankara'dan gelen işlerde hem miktarsal anlamda hem de tespit edilen maddeler açısından önemli ölçüde farklılıklar olduğu görüldü. 2007'den bu yana sonuçlar sorgulanmadan CEDIA cihazına göre miktar analizi verilmiş. Bazı işler Grup Başkanlığı'ndan geri dönmekte. Son 4 gün içerisinde 3 tane CEDIA cihazına göre miktar analizi yapıldığı için geri dönmüş.
 
'SUS VE İŞİNİ YAP'
Kimya İhtisas Daire Başkanı Yücel Dener, görevini yapmadığı gerekçesiyle Ali Şahin hakkında disiplin soruşturması başlattı. 05.04.2011 tarihinde Ali Şahin'e gönderilen yazıda şunlara yer verildi:
 
1- Kasıtlı olarak verilen emir ve görevleri tam ve zamanında yapmamak, görev mahallinde kurumlarca belirlenen usul ve esasları yerine getirmemek
2- Görevin işbirliği içinde yapılması ilkesine aykırı davranışlarda bulunmak konularında hakkınızda disiplin soruşturması başlatılmıştır.
 
CEDIA İLE NE YAPILIYOR?
CEDIA (Cloned Enzym Donor Immuno Assay), kan serumunda ve idrarda, amfetamin, esrar, opiatlar (Morfin, Eroin, 6-MAM), Benzodiyazepin, TCA (Trisiklik Bileşikler), kokain, barbitüratlar gibi yoğun olarak kullanılan uyuşturucu ve uyarıcı madde analizlerinde kullanılıyor. Ölçüm enzimatik yöntemle yapılıyor.
akşam