Amerikan Bilim Akademisinin dergisi PNAS'ta sonuçları yayımlanan araştırmada, melanom benzeri kanserli fareler üzerinde yapılan deneylerde, sildenafilin tümöre doğrudan saldırmadığı, ancak bağışıklık sistemini tümörle savaşta güçlendirdiği görüldü. Araştırmada yer alan Alman Mannheim tıp fakültesi bilim adamlarından Viktor Umansky, sildenafilin tümörün kendi savunma sistemini zayıflatarak, vücudun bağışıklık sisteminin savaşını kolaylaştırdığını kaydetti.

Birçok tümörün kronik enfeksiyonlara neden olarak, bağışıklık sisteminin, tümöre saldırmasını engellediğini belirten Umansky, bu süreçte tümörün en büyük yardımcılarının mds-hücreleri olduğunu ifade etti. Bağışıklık sisteminin kanserle savaşan en önemli unsuru olan T-hücrelerinin mds-hücreleriyle temas ettiğinde faaliyetlerini durdurduğunu bildiren Umansky, sildenafilin ise bunu önlediğini belirtti. Sildenafil verilen kanserli farelerdeki tümörlerin kısmen küçüldüğünü söyleyen Umansky, yedi hafta sonra hayatta kalan farelerin sayısının, sildenafil verilmeyenlerden iki kat fazla olduğunu belirtti.

Sildenafil verilen farelerde kanserle savaşan T-hücrelerinin sayısının normalleştiğini kaydeden Umansky, bu maddenin melanomun etrafındaki kronik enfeksiyonu nötralize ettiğini ve mds-hücrelerinin bağışıklık sisteminin çalışmasını önleyici etkisini ortadan kaldırdığını bildirdi. Sildenafilin insanlarda aynı etkiyi gösterip göstermeyeceğinin bilinmediğini de ifade eden Umansky, ancak bu etken madde ilaç olarak kullanıldığı için insanlar üzerinde klinik deneylerin kısa sürede başlayabileceğini kaydetti. (AA)