Çöl sıcaklarının yaşandığı Aydın'da artan sıcakların insanları olduğu kadar hayvanları da olumsuz etkilediği belirtildi. Aydın'ın meşhur veteriner hekimlerinden Muharrem Uçmaklıoğlu, yaz sıcaklarının etkili olduğu şu günlerde çiftçilerin ineklerine banyo yaptırmasını önerdi. Bunun hem hayvan sağlığı açısından hem de çiftçinin kazancının artması bakımından önemli olduğunu belirten Uçmaklıoğlu, "Yıkanan ineklerin cinsel arzuları daha çok kabarır ve bu da ineklerin daha çabuk buzağılayarak çiftçilerin para kazanmasını sağlar" dedi.

Aydın'da mevsim normalleri üzerinde seyreden aşırı sıcakların insan sağlığını olumsuz etkilediği gibi hayvan sağlığını da olumsuz etkilediğini belirten Aydın Veteriner Hekimler Odası'nın önceki dönem başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, üreme dönemine girmesine rağmen kızgınlık göstermeyen dişilerin aşırı sıcaktan etkilendiği için bu anormal durumu sergilediğini belirtti. Bu dönemlerde çiftleşme dönemi gelmesine rağmen kızgınlık göstermeyen ineklerin mutlaka serinletici banyo yaptırılmasını öneren Uçmaklıoğlu, diğer imkanı olanların çiftleşme dönemini geçirmiş diğer hayvanları da yıkamasında fayda olacağını belirterek "Aslında her canlının yaşam şekli birbirine benzerlik gösterir. Nasıl bir insan yaz sıcaklarında daha fazla yıkanıp serinlemeye ihtiyaç duyuyorsa aslında inekler de diğer canlılar da aynı şeyi ister" dedi.

AYDIN SICAKLARI İNEKLERİN ÇİFTLEŞME ARZUSUNU KÖRELTTİ

Son günlerde yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle Aydın'da serin ortam sağlanamayan besihanelerdeki ineklerin çiftleşme arzularını körelttiğini ve ineklerde görülen bu durumun aynı zamanda çiftçiyi de ekonomik açıdan olumsuz etkilediğini belirten Uçmaklıoğlu, yaşanan zaman kaybının önlenmesi için ineklere soğuk su ile banyo yaptırılmasını tavsiye etti. Serinleyen ineklerin güneş batıp hava serinledikten sonra boğa istemeye başladığını belirten Uçmaklıoğlu, "Normal bir buzağı 12 ay sonra ırkına göre 300-400 kiloya ulaşıyor. Bu da aylık ortalama 25-30 kilo et üretimi demektir. Bir ineğin bir ay geç kızgınlık göstermesi de çiftçinin ciddi oranda zarar etmesi manasına gelir. Bu nedenle çiftçilerimizin çiftleşme zamanı gelmesine rağmen kızgınlık göstermeyen ineklerine banyo yaptırmasını öneriyoruz" dedi.

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png