Çoğu siyah beyaz portre fotoğraflarından oluşan "İktidar Portreleri" isimli çalışmada aklınıza gelebilecek pek çok ünlü lider yer alıyor.

Geçtiğimiz Eylül ayında dünya liderlerinin neredeyse tamamının Birleşmiş Milletler toplantısı için New York şehrinde bir araya gelmelerini fırsat bilen The New Yorker dergisi fotoğrafçısı Platon Antoniou, dünyayı yönetenlerin portrelerini fotoğraflamak için harekete geçti. Genel Kurul salonunun bulunduğu kata küçük bir stüdyo kuran fotoğraf sanatçısı, ikna edebildiği bütün liderleri objektif karşısına geçirdi.

Platon Antoniou; Recep Tayyip Erdoğan, Mahmud Ahmedinejad, Hugo Chavez ve Muammer Kaddafi'nin de aralarında bulunduğu 49 liderin portre fotoğraflarını çekmek için beş gün süren doğaçlama bir çalışma yaptı. Ancak projenin hayata geçmesi bu kadar kısa sürmedi. Liderlerin onayını almak için The New Yorker dergisi çalışanları, Birleşmiş Milletler toplantısından önce çeşitli hükümetler ve büyükelçiliklerle aylar boyu süren yazışmalar yaptılar.

Tamamladığı projesini derginin internet sitesinde yayınlayan Antoniou, liderlerle ilgili izlenimlerini aktardığı ses kayıtlarını da fotoğraflarla birlikte sundu. Fotoğraf sanatçısı, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'la ilgili olarak çekim sırasında iyi bir iletişim kurduklarını, objektif karşısında rahat davrandığını ve sıcakkanlı olduğunu belirtti./sabah