Bakan Şimşek, kayıtdışını kontrol edemedikleri için doğrudan vergi oranının düşük kaldığını bu yüzden akaryakıt vergisine yüklenildiğini söyledi. Şimşek, yüksek akaryakıt fiyatına çevre ve cari açık perspektifinden bakınca kötü bir tedbir olmadığını da savundu.

Malİye Bakanı Mehmet Şimşek, TRT 2"de katıldığı programda bazı ürünlere yapılan son zamları değerlendirirken akaryakıttan alınan verginin yüksek olduğunu kabul etti. Ancak Şimşek bunun nedenini şöyle açıkladı:

“Türkiye"de gelir ve kurumlar vergisinin milli gelire oranı düşük. Söz gelimi Danimarka gibi ülkelerde milli gelir 100 lira kabul edildiğinde insanlardan 29 lira gelir ve kurumlar vergisi alınıyor. Türkiye"de ise gelir ve kurumlar vergisinin milli gelire oranı yüzde 5.6 oldu. Yani Türkiye, doğrudan çok az vergi toplayabildi. Bunun da temelinde kayıtdışılık ve yapısal sorunlar yatıyor. Bu sorunun orta ve uzun vadede çözümlenmesi gerekir. Ancak bunun hemen yapılması mümkün değil. Bu arada ne yapıyor hükümetler. Geçmişte de böyleydi. Şimdi de böyle. Dolaylı olarak vergi topluyoruz. Gönül isterdi ki Türkiye"de gelir ve kurumlar vergisi AB veya batının ortalamasına yaklaşsın. Bütün bu nedenler yüzünden dolaylı vergilere yöneliniyor.”

Cari açık ve çevre açısından faydalı

Bakan Mehmet Şimşek yüksek akaryakıt fiyatının iyi yanları olduğunu da öne sürdü. Akaryakıtın yüzde 99"a kadar kısmının ithal ürün olduğuna dikkat çeken Şimşek, akaryakıt vergisine niye bu kadar yüklendiklerini farklı bir bakış açısı ile şöyle değerlendirdi:

“Şimdi akaryakıta niye bu kadar yükleniyorsunuz diye sorabilirsiniz. Biz, petrolü ithal ediyoruz. Yani petrol fiyatlarının yükselmesi aslında Türkiye için felakettir. Çünkü petrol fiyatlarının yüksek seyretmesi demek aslında cari açığın, enflasyonun artması, büyümenin düşmesi demektir. Yani petrol fiyatlarındaki yükseklik veya enerji fiyatlarındaki yükseklik Türkiye"yi olumsuz etkiliyor. Petrol ürünleri, doğalgaz bunlar hep ithal edilen ürünlerdir. Bazıları yüzde 99, bazıları yüzde 95 oranında. Ama sonuçta büyük ölçüde ithal edilen ürünlerdir. Bu ürünlerden yüksek vergi alınması tabii ki bir miktar rekabet gücümüzü etkiliyorsa da aslında çevre bilinci açısından, bahsettiğim cari açık perspektifinden bakarsanız çok da kötü bir tedbir değil.” /vatan