Vatandaşların nüfus cüzdanlarını kaybetmeleri halinde, emniyetten aldıkları tutanakla vergi dairelerine de müracaat etmeleri istendi. Böylece, çalıntı kimlik kartıyla şirket kurup, piyasaya çek verenler tespit edilecek


Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), bir yandan kayıt dışı ekonomiyle mücadele ederken, bir yandan da sahtekârlıklar yoluyla mükellefiyet tesis edilmesinin önüne geçmeye çalışıyor. İdare, nüfus cüzdanını kaybeden veya çaldıran kişilerin emniyetten aldıkları tutanak ve bir dilekçeyle birlikte, herhangi bir vergi dairesine nüfus cüzdan kaybını bildirmelerini istedi.
TİCARET YAPIYORLAR

Nüfus cüzdanının kaybedilmesi halinde yaşanacak sıkıntılara dikkat çeken GİB, vatandaşların ve hatta vergi dairesi çalışanlarının bile pek bilmediği bu konu ile ilgili olarak dikkatli olunmasını istedi. İdare, resmi sitesinde iç genelgeler bölümünde bu konuda ayrıntıya yer verdi. GİB yetkilileri de, çalıntı ve kayıp nüfus cüzdanı ile dolandırıcıların şirket kurabildiğini ve bankalardan ticari faaliyetlerinde kullanabilmek için çek alabildiğini söylediler. Yetkililer, söz konusu şirketlere ilişkin incelemelerinde, çalıntı nüfus cüzdanı ile kurulan şirket ile ticaret yapıp, piyasaya çek veren kişilerin farklı olduğunu tespit ettiklerini söylediler.

SİSTEM YAKALAYABİLİR

Buna göre genelgede, nüfus cüzdanını kaybeden veya çaldıran kişilerin emniyetten aldıkları tutanak ve bir dilekçeyle birlikte herhangi bir vergi dairesine nüfus cüzdan kaybını bildirmeleri istenildi. Böylece, kayıp cüzdanı eline geçiren bir diğer kişinin herhangi bir vergi dairesine gidip yeni bir şirket açılışı yapması halinde sistem tarafından yakalanmasının sağlanacağı belirtildi.

SİCİL KAYDI ALINACAK

Bu kapsamda, nüfus cüzdanını kaybeden veya çaldıran kişilerin emniyetten aldığı tutanak ve bir de dilekçe eşliğinde bir vergi dairesine başvurması durumunda kayıp olan nüfus cüzdanının bilgisi sicil kayıtlarına alınacak. Ve nüfus cüzdanını eline geçiren bir diğer kişi herhangi bir vergi dairesine gidip şirket açılışı yapmak istese sistem uyarı verecek.


Sicil programı suçlu peşinde

Sicil programı aracılığıyla MERNİS/Kimlik Paylaşım Sisteminden kişinin çalınan veya kaybolan nüfus cüzdan bilgileri sorgulanacak. Sorgu sonucu MERNİS'den gelen TC kimlik numarası, adı, soyadı, baba adı, anne adı, doğum yeri, doğum yılı bilgileri vergi dairesince kontrol edilip onaylandıktan sonra MERNİS'den gelen bilgiler ile nüfus cüzdanlarının kaybedildiğine veya çalındığına dair gazete ilanı/emniyet birimlerince düzenlenmiş belgenin tarih ve/veya sayısının bilgi girişi yapılacak.