Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, şirketlerin birleşmesini ve ölçeklerini büyütmesi özendirmek için Bakanlık bazında vergi ve SSK desteği çalışmalarını yaptıklarını, bu çalışmaların orta ve uzun vadeli olduğunu belirterek, teşvikler ile ilgili Hazine Müsteşarlığı ile görüştüklerini, sektörel, bölgesel ve proje bazlı yeni teşvik sisteminin bu ay sonuna kadar TBMM"den geçirilecek çalışmayı gelecek birkaç gün içinde yapacaklarını söyledi.

KOSGEB ile DEİK arasında imzalanan işbirliği protokolüne Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, TOBB ve DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, KOSGEB Başkan Vekili Mustafa Kaplan ve DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı katıldı. Toplantıda konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, TOBB ile birlikte ortak yürütülen Girişimci Bilgi Sistemi"ndeki son verileri gelecek hafta açıklayabileceklerini belirterek, bu verilerde 2008"de başlayan küresel krizin özel sektöre etkisini tespit edebilme imkanına sahip olacaklarını dile getirdi.

KOBİ"lerin de yapısal değişim ve dönüşüm sürecine istekli olması gerektiğini vurgulayan Çağlayan, “Bir firmanın beşe ona ayrılması değil, gerekirse üç beş firmanın bir araya gelerek güçlerini birleştireceği bir yapıyı oluşturmamız gerekiyor. Türk Ticaret Kanunu buna fişek verecek mekanizmalardan bir tanesi ama buna mutlaka vergi ve SKK desteği de yapılacak. Şirket birleşmelerinin ölçek büyütmeleri için bir takım çalışmalar yapıyoruz. Bu orta ve uzun vadeli program çerçevesinde olacak” diye konuştu.

“KOBİ"LERİN EN BÜYÜK PROBLEMİ ÖLÇEK”
Girişimci Bilgi Sistemi"nin Türkiye"de ölçeğin ne kadar önemli olduğunu anlattığını belirten Çağlayan, sistemdeki verilere göre 2007 yılı sonu itibariyle 2 milyon 10 bin 277 kayıtlı reel sektör işletmesinin bulunduğunu, bu işletmelerin aynı dönemde 98.6 milyar TL kar elde ettiğine dikkat çekti. Bu karın 50 milyar TL"sinin bin 546 işletme tarafından yapıldığına işaret eden Çağlayan, “2 milyon 8 bine yakın firma 48 milyar YTL firma kar elde etti. KOBİ"lerin en büyük problemlerinden bir tanesi de ölçek problemidir” dedi.

KOSGEB KANUNU PAZARTESİ BAKANLAR KURULU"NA GÖNDERİLECEK
KOSGEB"in KOBİ"lere çeşitli destekler verdiğini anımsatan Çağlayan, KOSGEB Kanunu"nu değiştirdiklerini, KOSGEB"in sadece sanayiye değil hizmet ve ticaret sektörüne de açtıklarını vurguladı. KOSGEB Kanun"unu Pazartesi günü Bakanlar Kurulu"na göndereceklerini belirten Çağlayan, yakın zamanda KOSGEB Kanunu"nun da yasallaşacağını söyledi. Sigorta ve vergi borcu olanların KOSGEB kredilerinden faydalanamadığını anımsatan Çağlayan, bugün itibariyle gerek SSK gerekse vergi konusunda KOSGEB kredilerinden borcu olup faydalanamayanların aradaki mahsuplaşma imkanı ve yeniden yapılandırmayla beraber KOSGEB kredilerinden yararlanabileceğini kaydetti. 2008 yılında 1.6 milyar TL yapılan desteğin 2009 yılında en az yüzde 50 artırmayı hedeflediklerini dile getiren Çağlayan, bu kararı ay sonunda alacaklarını ifade etti.

5 PUANLIK SKK PRİM İNDİRİMİ SONUÇLARI
İstihdamla ilgili 5 puan"lık SSK indiriminin Ekim ayında uygulanmaya başladığını belirten Çağlayan, “Ekim"de 297 bin kişi bu uygulamadan yararlandı. Gerçekleştirilen indirim tutarı 201 milyon 44 bin 630 TL oldu. Kasım ayında ise 577 bin 598 işletme bu uygulamadan yararlandı. Bu işletmelerden yapılan indirim tutarı da 240 milyon TL oldu” dedi.

Kredi Garanti Sistemi"nin de son derece önem arz ettiğinin altını çizen Çağlayan, Kredi Garanti Fonu devam ederken yeni kredi garanti fonu sistemi çalışmasının Sanayi Bakanlığı"nın gündeminde olduğuna işaret etti.

“YENİ TEŞVİK SİSTEMİNİ YIL SONUNA KADAR ÇIKARMIŞ OLACAĞIZ”
Teşvik sistemi ile ilgili Hazine Müsteşarlığı ile seri toplantılar yaptıklarını belirten Çağlayan, “Sektörel, bölgesel ve proje bazlı yeni teşvik sistemini ümit ediyorum ki bu ay sonuna kadar süresi geçmeden TBMM"den geçirilecek bir çalışmayı da önümüzdeki birkaç gün içinde yapmış olacağız” dedi.
Toplantının ardından basının teşvikle ilgili sorularını yanıtlayan Çağlayan, Ekonomik Koordinasyon Kurulu"nda son şeklini vereceklerini belirterek, sektörel, bölgesel ve proje bazlı teşvik sistemini yıl sonu itibariyle çıkarmış olacaklarını kaydetti. KOBİ"lerin ölçeklerini büyütmeleri için Türk Ticaret Kanun"unun dışında ayrıca özellikle orta ve uzun vadede vergi ve SSK ile ilgili Bakanlık olarak bir takım çalışmalar yaptıklarını söyledi.

PROTOKOL İLE KOBİ"LER ULUSLAR ARASI PİYASALARA AÇILMASI HEDEFLENİYOR
TOBB ve DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, imzalanan protokol ile KOBİ"lerin uluslar arası piyasalara açılmasını sağlamayı, rekabet güçlerini artırmayı ve ekonomik krizlere karşı dayanıklı hale getirmeyi amaçladıklarını ifade ederek, DEİK"in İş Konseyleri ve dış pazarlardaki deneyimi ile KOSGEB"in KOBİ alanındaki deneyimlerinin birleştirilerek, ihracat payının artırılacağını kaydetti. Bilgi ve tecrübelerin paylaşılacağının altını çizen Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “KOBİ"lerin dış ilişkiler, dış ticaret ve yatırımlar ile ilgili konulardaki bilgi birikimlerinin artırılması amacıyla eğitim programları, toplantı ve organizasyon düzenlenecek. KOBİ"lerin ulusal ve uluslar arası fonlardan azami düzeyde yararlanmalarını teminen ortak projeler sunulacak. Türkiye içi ve dışındaki heyet ziyaretlerinde ortak organizasyon düzenlenecek. KOSGEB veri tabanında yer alan işletmelerin DEİK İş Konseyleri"ne üyeliği cazip hale getirilecek.”

“ŞİRKETLERİ BÜYÜTMEYİ VE İLERİ GÖTÜRMEYİ BECEREMİYORUZ”
Türkiye"nin KOBİ deryası olduğunu, her yıl kapanan şirketten birkaç kat daha fazla yeni şirket kurulduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, ancak bu şirketleri büyütmeyi ve daha ileri götürmeyi becerilemediğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, dinamik ve esnek iş yapısı sayesinde başlangıçta birkaç hızlı adım atıldığını, daha sonra yeterli büyüklüğe ulaşamayan şirketlerin verimli çalışamamasından dolayı artan dış rekabet karşısında ayakta duramadığını veya kayıt dışına çıktığını dile getirdi.

“KOBİ"LERİN YÜZDE 50"Sİ İHRACAT YAPMIYOR”
Son verilere göre, Türkiye"de 1 milyon 176 bin işyeri bulunduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Ancak bunların yüzde 76"sı üç kişi veya daha altında çalışanına sahip. Yüzde 85"inde ise on kişinin altında çalışan bulunuyor. 100 kişiden daha fazla çalışanına sahip işyeri sayısıysa ancak 10 bin 700 adet, yani toplam işyerlerinin sadece binde 9"udur. 132 milyar dolara ulaşan ihracatın yüzde 70"ini sadece bin firma yapıyor. KOBİ"lerin yüzde 50"si ise hiç ihracat yapmıyor” diye konuştu.

KOBİ"lerin üçüncü kuşağa geçiş oranının yüzde 20 olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, yeni kurulan şirketlerin yüzde 20"sinin ilk beş yılda iflas ettiğini kaydetti. “İşini büyütemeyen küresel rekabette söz sahibi olamaz” diyen Hisarcıklıoğlu, küresel rekabette söz sahibi olamayanın da küresel yarışta geri kalacağını söyledi.

GAZETEPORT