Uğur Dündar"ın şikayeti üzerine, Star Gazetesi muhabirleri Oğuz Karamuk ile Hüseyin Özay haklarında 2 yıla kadar hapis istemiyle ceza davası açıldı.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tanzim olunan iddianame ile Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesinde açılan 2009/677 Esas sayı davada; Uğur Dündar"ın vergi kaçırırken yakalandığına ilişkin seri haberler yapan sanık muhabirlerin yalan haber ile Uğur Dündar"ın onur, şeref ve saygınlığını rencide edecek hakaret ile somut fiil ve olgu isnat ederek, Uğur Dündar"a gerçeğe ve ahlaka aykırı yakıştırmalarda bulunarak suç işledikleri belirlendi.

Uğur Dündar"ın avukatı Vural Ergül tarafından Bakırköy Cumhuriyet Savcılığına sunulan suç duyurusunda, “yerel seçimler sonrasında, hükümet partisinin yaşadığı büyük orandaki oy kaybı sonrasında bizzat Başbakan tarafından hedef gösterilen Uğur Dündar""ın, adeta Başbakan tarafından hedef alındığı” belirtilerek, kendisini, “Başbakanın Sevdalısı” ilan eden Star Gazetesinin sahibi Ethem Sancak"ın, “durumdan vazife çıkarmasıyla birlikte Star Gazetesinde Uğur Dündar"a dönük olarak bir karalama ve iftira kampanyası başlatıldığı” belirtilmişti.

Avukatı Vural Ergül; Uğur Dündar"a ait kişisel verilerin, özellikle ahlaki ve kanuni kaygı taşımaktan olabildiğince uzak hükümet çevrelerinden yapılan sistematik servis ile hükümete yakınlığı ile bilinen medyaya malzemeleştirildiğini belirterek suç duyurusunda “Başbakanın hedef aldığı Uğur Dündar"ın gayri kanuni ve ahlaki bir yöntem ile cezalandırılmak istenildiği” dile getirmiş ve Star Gazetesinin özellikle son yıllarda bilinen evrensel habercilik ve gazetecilik ölçütleri ile hiçbir ilgisi olmaksızın yapmış olduğu manipülatif, dezonformatif, spekülatif haberlerin kamuoyunda da ciddi surette endişe sebebi oluşturduğu dile getirmişti.

Ergül suç duyurusu dilekçesinin sonuç ve istem kısmında; açıkça Uğur Dündar"ın onur, şeref ve saygınlığını rencide edecek nitelikte hakaret, somut fiil ve olgular isnat eden ve yakıştırmalarda bulunarak, sövmek suretiyle Uğur Dündar"ın onur, şeref ve saygınlığına saldıran sanık muhabirler Oğuz Karamuk ile Hüseyin Özay"ın imzalarını taşıyan seri yalan haberlerin cezalandırılmasını istemişti.

Sanık muhabirlerden Hüseyin Özay 28 Nisan 2009 tarihli Star Gazetesinde, “Uğur Dündar 62 milyar vergi kaçırırken Maliye yakaladı!” başlıklı “Doğan Grubu"na kesilen cezanın ardından Maliye"ye ateş püsküren Uğur Dündar"ın 2.5 milyon dolar ve 1.7 milyon liralık Hazine bonosundan elde ettiği gelirin vergisini ödemediği için ceza aldığı ortaya çıktı.” spotlu habere imza atmıştı.

Diğer sanık Oğuz Karamuk"un imzasını verdiği habere ise; “Kendi belgesi Uğur Dündar"ı yalanlıyor” başlığı atılarak “Vergi kaçırdığı haberini yapan star"a hakaretler yağdıran Uğur Dündar, yalanlama için vergi uzlaşma tutanağını kanıt gösterdi. Oysa tutanaktaki bilgiler Dündar"ın konuyla ilgili açıklamasının doğru olmadığını ispatlıyor” spotu kullanılmıştı. Uğur Dündar"ın şikayetine konu seri haberlerden 29.04.2009 tarihli “Boşuna dava açma parayı bağışla” başlıklı imzasız haberin, spotunda da; “Dündar"ın vergi kaçırma haberine karşı yaptığı açıklama internet sitelerinde alay konusu oldu. Bir okuyucu Dündar"ı teknik dille cevaplarken, "Dava açsan kazanamazsın. Dava parasını vakıflara bağışla" diye yazdı” ifadeleri kullanılmıştı.

Uğur Dündar, ceza davasının ardınan tamamını Mehmetçik Vakfına bağışlayacağını duyurduğu 100.000 TL istemli bir de tazminat davası açacağını belirtmişti. - milliyet