21 Ekim 2011 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile tütün ürünlerinde vergi oranı bu yılın sonuna kadar yüzde 65 olarak uygulanacak. Oysa sadece 2 hafta önce araba, alkollü içkiler ve tütün ürünlerinde Özel Tüketim Vergisi artışına gidilmiş ve bu çerçevede her türlü tütün ürünü eşit oranda vergilendirilerek oran yüzde 69 olarak belirlenmişti.
Dünya Sağlık Örgütü’nün tütün ürünlerinde vergi artışına gidilmesinin bireylerin sigarayı bırakma oranlarını arttırdığı ve bu nedenle desteklenmesi gereken bir politika olduğunu benimsediğine işaret eden Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Eralp Atay, “Yapılan hesaplara göre Türkiye’de vergi oranının yüzde 69 olması, 600 bin sigara kullanıcısının sigarayı bırakmasına, 300 bin kişinin de hayatının kurtulmasına neden olacaktı. Oysa 21 Ekim 2011 tarihi itibariyle gerekçe kamuoyuyla paylaşılmadan bu uygulamadan vazgeçilmiştir. Ancak bilelim ki bu değişiklik, daha önce hayatını kurtaracağımız 200 bin kişiden feragat etmek anlamını taşımaktadır.Bu noktada bireylerin ve toplumun sağlığını öncelikle korumak görevini taşıyan biz hekimlerin örgütü olarak bu noktada kimi soruların yanıtlarının açıklığa kavuşturulmasını istiyoruz” diye konuştu.
Kişilerin sigarayı terk etmesine neden olan ve aynı zamanda devlete gelir temin eden vergi artışı uygulamasından neden vazgeçildiğine anlam veremediklerini kaydeden Dr. Atay, şöyle konuştu: “Sigara kaçakçılığının sigara fiyat ve vergileri ile ilişkisi olmadığı bilimsel çalışmalar ve hatta Dünya Bankası verileri ile ispat edilmişken, sadece sigara endüstrisi tarafından öne sürülen bu iddia mı siyasi iktidar tarafından dikkate alınmış ve doğru olmayan bu gerekçeyle vergi indirimine gidilmiştir? 2012 yılı enflasyon oranları belli bir oranda tutulması hedeflenirken, neden öldürücü bir maddenin fiyatı yerine alkol ve araba vergileri aşağıya çekilmemiştir? Tütün vergilerinin eşitlenmesi ve arttırılmasını takiben Bakanlar Kurulu kararı ile daha önceki yıllarda da geri adım atılmasını sağlayan etkenler nelerdir ? İnsanların ölmemesi ve sakat kalmaması için, sigara tekellerinin doymak bilmez kar hırsına binlerce insanımızın kurban olmaması için konunun takipçisi olacağız”