Nakliyeciler, araçların vergi borçlarının silinmesi karşılığında hurdaya ayrılmasını istedi.

Güvenliği artırmak ve çevre kirliliğini önlemek amacıyla 2008"den itibaren 35 yaş üstü kamyon, otobüs, tanker ve çekicilerin kullanımı yasaklanacak. Hurdaya ayrılacak araçlar için sahiplerine yaşlarına göre 2400- 7500 YTL arasında ödeme yapılacak. Bu paranın vergi borçlarının altında kalmasından endişe eden araç sahipleri, vergi borcuna karşılık aracın verilmesini önerdi.

Mersin Nakliyeciler Derneği Başkanı Şemsettin Sor, hurdaya çıkarılacak birçok aracın ödenecek paradan daha fazla vergi borcu bulunduğunu belirterek, hurdaya ayırmak için teslim edilen aracın vergi borcunun sıfırlanmasını talep etti. Mersin"de bine yakın aracın hurdaya çıkarılacağını tahmin ettiklerini belirten Sor, şunları söyledi:
“Ulaştırma Bakanlığı"nın 2006 yılında çıkarmış olduğu 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu"na istinaden hazırlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği"nde yapılan son değişiklikte öncelikle 20 yaş üzerindeki araçlar trafikten men edilecekti, yaş sınırı 35"e çıkarıldı. Bakanlığın bu kararını Mersin Nakliyeciler Derneği olarak yerinde buluyoruz, ancak değerinden çok vergi borcu bulunan araçlar için bir açıklık getirilmesini istiyoruz. Trafikten çekilecek araçlar, 2 bin 400 YTL ile 7 bin 500 YTL arasında ödeme yapılarak alınıp, Makine Kimya Endüstrisi Hurdasan Tesisleri"nde imha edilecek. Birçok aracın ödenecek paranın üzerinde vergi borcu var. İsteğimiz vergisi bedelinin üstünde olan araçlara vergi affı getirilmesidir. Zaten kimsenin iş vermediği eski araçlar atıl halde kaldı, çürümeye terk edildi. Araçlarından vazgeçen bu insanlar başkalarının yanında şoförlük yaparak geçimini sağlıyor. "Ben kamyonumu vereyim para pul istemiyorum. Vergi borçlarımı silsinler yeter. 10 bin YTL"nin üzerinde borcum var ama ödeyemiyorum. Kamyonu alsanız ne olacak?" diyenler var. Ayrıca uygulamanın 1985 ve üzeri kamyonlara da yapılması gerekiyor. Hurda indiriminin bu şartlarda piyasaya ve kamyoncuya pek etkisi olmaz. Asıl sorun kamyoncunun biriken borçlarıdır.”
Ulaştırma Bakanlığı"nın MKE ile imzaladığı protokole göre araçlar, MKE Hurdasan Tesisleri"nde ayda yaklaşık 3'er bini en yaşlı araçlardan başlanılarak imha edilecek. Emniyet Genel Müdürlüğü"nde kayıtlı yaklaşık 47 bin 278 kamyon, 1996 tanker, 8 bin 77 otobüs ve 2 bin 91 çekici olmak üzere 59 bin 442 aracın hurdaya ayrılacağı belirtiliyor. Hurdaya ayırma işlemlerinin yaklaşık 1,5 yıl içinde tamamlanması planlanırken araçlar, Hurdasan"ın tesislerinin bulunduğu Kırıkkale, İzmir Aliağa ve İzmit"te teslim alınarak imha edilecek.