Demir, geç verilen beyannamelerde mükelleflerin borçlu çıkması halinde maliyenin faiz uygulayacağını belirtti.

Almanya'nın Köln kentinde bürosu bulunan Vergi Uzmanı Ali Demir, 2011 yılı gelir vergisi beyannamelerinin bir an önce verilmesini tavsiye etti.

Ali Demir, geç verilen beyannamelerde mükelleflerin borçlu çıkması halinde maliyenin faiz uygulayacağına dikkat çekti.

Beyannamelere uygulanacak işlemin ortalama sekiz hafta sürebileceğini belirten Demir, "Vergi iadesi alacakların ise yaz tatili öncesinde ellerine harçlık geçmiş olur" dedi.

Vergi kalemlerinde önemli bir değişiklik olmadığını ifade eden Ali Demir, mükelleflerin kimi zaman yanlış veya eksik bilgiden ötürü vergi ödemek zorunda kaldığını söyledi.

İş için yapılan masraflar vergiden düşer

Vergi Uzmanı Ali Demir, nelerin vergiden düşürülebileceği konusunda şu bilgileri verdi:

"Çalışanlar mesleki kalifikasyonunu yükseltmek için gittikleri kursun ücretlerini ve yol masraflarını gider olarak gösterebilirler. İş elbisesi, sendika aidatları da giderlerdendir. Eğer 18 yaşını geçmiş ve üniversitede okuyan bir çocuğunuz varsa onun öğrenim harçları veya başka bir şehirde ise kira giderleri vergiden düşürülebilir.

Bir kimse kendi oturduğu evde tamirat yapmışsa bunun için ödediği işçilik paralarını 6 bin euro'ya kadar vergiden düşürerek bin 250 euro'sunu geri alabilir. Kirada oturanlar ev için ödedikleri yan giderlerden merdiven ve cadde temizliği, bahçe düzenleme veya kapıcı parasını vergiden düşürebilirler. Ayrıca tedavi ve ilaç giderleri vergiden düşürülür.

SGK emeklilik primleri vergiden düşer

Almanya'da birçok vatandaşımız para yatırarak Türkiye Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) emekli oluyor. Bunlar emeklilik için yatırdıkları paranın tamamını vergiden düşürebilirler. Eğer 20 bin euro yatırmışlarsa yaklaşık 4 bin euro'sunu burada geri alırlar.

Ama Almanya'nın Türkiye'deki emekli maaşlarından vergi alacağından çekindikleri için emeklilik primini vergi beyanında göstermiyorlar. Oysa emekli olduklarında maaşlarının yarısı vergiye tabidir. Maaşlarının bu miktarı ise vergi sınırları içine girmeyeceği için korkmalarına gerek yok. Bekarlarda yıllık 10 bin euro, evlilerde 20 bin euro emeklilik maaşı vergiden muaftır."

Engelli belgesi vergide avantaj sağlar

Ali Demir, vergi konusunda engelli belgelerinin önemli bir avantaj sağladığını da dile getirdi.

Demir, "Herhangi bir rahatsızlığı olanlar ilgili kuruma başvurarak mutlaka engelli belgesi alsınlar. Belgedeki dereceye göre vergiden muaf tutulurlar. Eğer engelli belgeniz varsa işten çıkartılmanız zorlaştığı gibi, çalışma saatleriniz de azaltılır. Bel fıtığı, aşırı kilo, nefes darlığı, boyun fıtığı veya depresyon gibi rahatsızlıklar engelli belgesi almak için yeterlidir" dedi.