EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, Güney Afrika için düşük gümrük vergisi avantajının 2013 yılı sonunda dolacağı uyarısında bulunarak, “Gerekli adımlar atılmazsa bu avantajı kaybedersiniz haberiniz olsun” dedi 

Çağlayan, tercihli ticaret, yatırımların korunması ve çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmasını en kısa zamanda uygulamaya koyma çağrısı da yaptı.

Göçmen kuş kaçmasın

Johannesburg’da düzenlenen Türkiye-Güney Afrika İş Forumu’nda Güney Afrikalı mevkidaşına “Türkiye’ye tavizli geçiş süreniz 2013 yılı sonunda doluyor, haberiniz olsun” diye seslenen Çağlayan, şöyle konuştu: “Güney Afrika ile yaptığımız görüşmelerde birçok konuda mutakabat sağladık. Güvenli iş yapılacak ticaretin otobanlarını yapmak bizim boynumuzun borcu. Size en uygun en az mevzuatla, engelle karşılayacağınız ortamı yaratacağız. Gelin birlikte üçüncü ülkelerde iş yapalım. Yatırımcı göçmen kuşa benzer. Göçmen kuşu ürkütürsen kaçar gider. Göçmen kuşa sahip çıkalım onları kalıcı kuş yapalım. Bir an önce altyapıyı sağlarsak karşılıklı yatırımların miktarı artacak. Bir konuda çok muzdaripim. Güney Afrika ile Avrupa arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) var. Biz 17 yıldır Gümrük Birliği anlaşması yapmışız. Ama STA için dostlarımız yanaşmıyor. Türkiye’ye karşı haksız rekabet yaşanıyor. Biz iki ülke arasında bunu centilmenlik kuralları içinde yapalım. Tercihli ticaret anlaşması için hemen çalışmaya başlayacağız. Şu anda Güney Afrika ürünlerinin ülkemizde avantajlı girme dönemi 2013 sonunda bitiyor.”

Lütfen yatırım yapın

GÜNEY Afrika Ekonomik Kalkınma Bakanı Ebrahim Patel de “Türk yatırımcıları yeni büyüme stratejimiz içindeki sektörleri dikkatle incelemeye davet ediyorum” dedi. Türkiye ile stratejik ortaklık kurmaya hazır olduklarını kaydeden Patel, “Yeni stratejimizi Türk yatırımcılar için de önemli bir yol gösteriyor. Türk yatırımcılar için önemli bir pazar, bir yatırım hedefi ve üretim üssü olabiliriz. Türk yatırımcılar lütfen ülkemize gelip yatırım yapın” dedi.