İngiltere'de katma değer vergisinde (KDV) şimdiye kadarki en yüksek artış yaşandı. Ülkede yüzde 17,5 olan KDV yüzde 20'ye çıkarıldı.

Gıda, çocuk giyimi, gazeteler ve dergiler dışında tüm ürünlerde yapılan vergi artışıyla, ülkede bütçe açığını gidermek amaçlanıyor. Hazine Bakanlığı, KDV artışının 13 milyar sterlinlik gelir sağlayacağını bildirirken, artışın her ailenin haftada ortalama 7 buçuk sterlin daha fazla harcaması anlamına geleceği bildiriliyor.

Vergi artışı hükümet ile muhalefet arasında tartışmalara neden oluyor. Maliye Bakanı George Osborne, vergi artışının ülke ekonomisinin iyileştirilmesi için gerekli olduğunu savunurken, muhalefetteki İşçi Partisinin lideri Ed Miliband hükümetin bu artışın "ilerici bir politika" olduğunu savunmasının yanlış olduğunu ve bu konuda özür dilemesi gerektiğini söyledi.

İngiltere'deki vergi artışı özellikle petrol fiyatlarını, elektronik cihazları, beyaz eşya ile araç fiyatlarını etkiledi. Petrol fiyatları litre başına 76 pence artarak, 1 sterlin 25 pence oldu.

İngiliz basını, gelecek hafta ülkenin Doğu Oldham ve Saddleworth bölgesinde yapılacak ara seçimin, koalisyon hükümetinin ekonomi politikalarının kamuoyu tarafından onaylanıp onaylanmadığının ortaya çıkması açısından önemli olduğuna dikkati çekiyor.