Başbakan Erdoğan"ın, Güneydoğu gezisinin Hakkari durağında dile getirdiği, “Biz tek devlet, tek bayrak, tek millet dedik. Buna karşı çıktılar, Buna karşı çıkanın Türkiye"de yeri yok, buyursun istedikleri yere gitsinler” sözleri AKP"nin bölge milletvekillerinin, yaklaşan yerel seçimler öncesinde kafaları karıştırdı.

Bölge milletvekilleri duydukları rahatsızlığı, “Sayın Başbakanın söylediklerinin bölge halkına yönelik olmadığını biliyoruz, ancak bunu seçmene nasıl anlatacağız. Yerel seçimler öncesi çok olumlu olmadı” şeklinde dile getirdiler.



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın bir süredir Güneydoğu illerine yaptığı geziler ve bu gezilerde verdiği sert mesajlar AKP"de de yankı buldu. Erdoğan"ın “ya sev ya terket” olarak algılanan Hakkari gezisi sırasında söylediği “tek bayrak, biz tek devlet, tek bayrak, tek millet dedik. Buna karşı çıktılar, buna karşı çıkanın Türkiye"de yeri yok, buyursun istedikleri yere gitsinler” şeklindeki sözleri özellikle AKP"nin bölge milletvekilleri arasında rahatsızlığa neden oldu. Ancak her bölge milletvekilinin Erdoğan"ın sözlerine yönelik yorumu ve değerlendirmesi ise birbirinden farklılık taşıyor. ANKA"ya değerlendirmede bulunan bir bölge milletvekili, parti genel merkezinden basına demeç vermemeleri yönünde kesin talimat olduğunu belirtirken, Başbakan"ın sözlerini de “Sayın Başbakana benim inancım tamdır. Eğer "Kürt" sorununu çözecek bir lider varsa bana göre Başbakandır. Hakkari gezisinin ardından Başbakanın, "Ya sev, ya terk et" sözlerinin basında çıkmasının üzerine Başbakanın konuşma metnini edindim ve inceledim. Gördüm ki, Başbakan o cümleleri sarf etmemiş. Tamamen söyledikleri terör örgütüne yönelik. Bölge halkına böyle bir eleştirisi yok. Başbakanın söyledikleri çarpıtılmış.” şeklinde değerlendirdi.

Bir başka bölge milletvekili ise Erdoğan"ın sözlerine yönelik görüşlerini “Güneydoğu politikası sadece Kürt, terör meselesi değil. Güneydoğu"da çok fazla sorun var. Biz, sayın Başbakanın "Kürt" sorununun çözümü noktasındaki yaklaşımlarına inanıyoruz. Ancak, son sözleri bizde değil, Güneydoğulu Kürt kardeşlerimiz arasında yanlış anlaşıldı. Yaklaşan yerel seçimler öncesi bunu seçmene anlatmak elbette biraz zor olacak” şeklinde dile getirdi.

FIRAT"IN İSTİFASI CAN SIKTI-

Erdoğan"ın sözlerinin yanısıra Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat"ın genel başkan yardımcılığı görevinden istifası da özellikle bölge milletvekilleri üzerinde olumsuz etkiye yol açtı. Kulislerde bölge milletvekillerinin “İstifa Güneydoğu politikası üzerine kurulmuşsa bu biraz canımızı sıkacak. Yerel seçimlere az bir süre kalmışken, çok daha dikkatli olunması lazım. Güneydoğu hassas bir konu olduğu kadar, bölge halkımız da çok hassas bir süreç geçiriyor” şeklinde değerlendirdikleri ifade edildi.

VATAN