CHP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler, “Emekli milletvekilleri maaşlarındaki aşırı artış, bir gece yarısı operasyonuyla AKP tarafından yapılmıştır. Eğer Cumhurbaşkanı bu düzenlemeyi iptal etmezse biz bu kanuna karşı Anayasa Mahkemesi'ne iptal edilmesi talebiyle başvuracağız” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Başkanlığı’nda gerçekleştirilen CHP MYK toplantısı sona erdi. Güler, yaklaşık üç saat toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında MYK gündemine ilişkin bilgi verdi. Güler, MYK’nın en çok, emekli milletvekillerinin maaşlarındaki “aşırı artış” konusu üzerinde durduğunu ifade ederek, bu düzenlemenin CHP’nin düzenlemesi olmadığını belirtti.

Bu düzenlemeye verilen toplam 216 ‘kabul’ oyunun içinde CHP’li milletvekili olmadığını söyleyen Güler, “Önerge AKP’nin önergesidir, 216 oyun sahibi de bütün muhalefet oylarının toplamının 213 olduğunu göz önünde bulundurursanız demek ki iktidar partisinindir. Yani emekli milletvekilli maaşlarındaki artışa ilişkin olarak bir tepki gösterilecekse bu tepkinin hedefi partimiz değildir, partimizin tavrı son derece açıktır. Biz bu haksız artışa neden olan AKP kararını Cumhurbaşkanı onaylarsa, bunun iptali için Anayasa Mahkemesine başvuracağız” dedi.

Konu hakkındaki değerlendirmenin basın tarafından hakkaniyete ve gerçeklere uygun yapılmasını isteyen Güler, “Bu önerge ve bu fırsatçı yaklaşım AKP’ye aittir. Düzenleme gerçekten de gece yarısı saat 12.00 civarında AKP milletvekilleri tarafından meclis genel kurulu gündemine getirilmiş ve pek çok konuda olduğu gibi burada da baskıncı bir yaklaşımla AKP bu haksız düzenlemeyi yapmıştır.

Bu haksız düzenlemenin düzelticisi, pek çok haksız düzenlemelerin düzelticisi olan CHP tarafından gerçekleştirilecektir” dedi. Güler, bir kez daha vurgulayarak, “Emekli milletvekilleri maaşlarındaki aşırı artış bir gece yarısı operasyonuyla AKP tarafından yapılmıştır. Eğer cumhurbaşkanı bu düzenlemeyi iptal etmezse biz bu kanuna karşı anayasa mahkemesine iptal edilmesi talebiyle başvuracağız” dedi.

-“TÜRKİYE’NİN BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ÜZERİNDEKİ BASKIDAN KURTULMASI LAZIM”

MYK toplantısında, basın ve ifade özgürlüğü konusunun da değerlendirildiğini belirten Güler, “Türkiye artık dünyanın en fazla tutuklu gazetecisine sahip olan ülke. Öyle ki Türkiye gazetecileri doğrudan doğruya mahkemelerde mahkum etmenin yollarını ararken aynı zamanda hakimler basılmamış kitapları soruşturuyorlar. Aynı zamanda üniversiteler tarafından bilgisayar çıktısının virüslü olduğunun söylenmesine rağmen iddiaları ciddiye alabiliyorlar ve elbette basın üzerinde vergilendirme ve cezalandırma yöntemiyle kurulan baskıyı unutmuyoruz.

Bu tutuklama çılgınlığına, basın organlarının sahipleri üzerindeki çeşitli vergilendirme ve cezalandırma takiplerine karşı basılmamış kitaplardan suç üretilme çabalarına karşı durduk. Şimdi de karşı duruyoruz. Türkiye’nin basın özgürlüğü üzerindeki bu baskıdan bir an önce kurtarılması, bu ayıptan uzaklaştırılması lazım” diye konuştu.

-CUMHURBAŞKANI GÖREV SÜRESİ: “AKP ARTIK TAVRINI AÇIKLIĞA KAVUŞTURMALI”

Güler, toplantıda Cumhurbaşkanlığı görev süresi konusunun da gündeme geldiğini ifade ederken, bu konudaki gelişmeleri “ibret ve hayretle” izlediklerini belirtti. Güler şöyle konuştu:

”Öyle anlaşılıyor ki Cumhurbaşkanlığı süresi konusu AKP yetkilileri için ‘Cumhurbaşkanı hangi kişi, Başbakan hangi kişi olacak. AKP lideri kim olacak, köşkte kim oturacak?’ hesaplarına kurban edilmektedir. Yetkililerin ağzından şunu duyuyoruz ki; acaba Cumhurbaşkanı seçimi ile genel ve yerel seçimler nasıl yapılır birleştirilir, yoksa ayrı ayrı mı yapmak gerekir. Bunların da doğrudan AKP içi dengeler itibariyle değerlendirildiğini görüyoruz ülkemiz adına üzgünüz.

Cumhurbaşkanlığı görev süresine ilişkin açıklamada
AKP’nin iç hesaplarla değil, memleket hesabıyla hareket etmesi ve bu konudaki tavrını artık açıklığa kavuşturması gerekir ve tuhaf açıklamalara son vermesi gerekir.”

-TANRIVERDİ TÜRKİYE’NİN SEÇİM GÜNDEMİNİ BELİRLEME YETKİSİNE SAHİP DEĞİL”

Güler, gazetecilerin sorularını da yanıtlarken, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi’nin 2014’te Cumhurbaşkanlığı, genel ve yerel seçimlerin bir arada yapılması konusundaki açıklamalarının MYK’da gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine, “Hayır. Hüseyin Tanrıverdi, Türkiye’nin seçim gündemini belirleme yetkisine sahip değil. O yüzden bunu MYK konusu olarak önümüze koymadık” dedi.

Tanrıverdi’nin açıklamasının devamında da “ilginç şeyler” olduğunu ifade eden Güler, “Kimin Cumhurbaşkanlığına daha çok yakışacağı, şimdi Cumhurbaşkanı olan kişinin birlikte çalışmayı arzu ettiği kişi olduğunu anlattığı talihsiz sözleri var. Aslında bakarsanız o sözler aklımıza geldiği için AKP’nin iç hesaplarına kurban edilmiş bir Cumhurbaşkanlığı süresinin rahatsızlığından söz ettim” diye konuştu.

-“ÖNERGEYE İMZA ATILMASINI TASVİP ETMİYORUZ”

Güler, CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş ile Bolu Milletvekili Tanju Özcan’ın disiplin kurulana sevk edildiği iddialarının doğru olup olmadığının sorulması üzerine ise, konuyla ilişkili olarak CHP TBMM Grup Yönetim Kurulunun toplantı halinde olduğunu, sürecin tüm ayrıntılarıyla değerlendirilerek, açıklamanın grup yönetimi tarafından yapılacağını kaydetti. Güler, MYK’nın konu hakkındaki tavrının sorulması üzerine ise şöyle konuştu:

“Bu tür adaletsiz, eşitsiz uygulamalara karşı, özellikle milletvekili özlük haklarıyla ilgili konularda CHP çok duyarlıdır. Genel Başkan Kılıçdaroğlu bu duyarlılığını çok kez dile getirmişti. Bizim tavrımızın bu tarz önergeleri karşısında ‘kabul edilmez bu önergeler’ biçimde olduğu açıktır. Buna karşın iki arkadaşımızın orada imzaları olduğu değerlendirildi. Bu tasvip edilmedi. Ama bununla ilgili olarak nasıl bir yönetme izleneceği, grup yönetim kurulunun yetki alanı içinde olduğu için onlara bırakıldı.”

-“YAN KOLLARI, KENDİ YÖNETİCİLERİNİ SEÇEN BİR YAPIYA DÖNÜŞTÜRMEK İSTİYORUZ”-

Güler, MYK tarafından görevinden alınan İrfan İnanç Yıldız’ın yerine Gençlik Kolları Başkanının “neden hala atanmadığının” sorulması üzerine de çalışmaların sürdüğünü belirterek, “Gençlik kolları ve kadın kollarında, yan kolların kendi yöneticilerinin kendisi seçen sağlıklı yapılara dönüştürmek istiyoruz” dedi. Güler, gençlik ve kadın kollarının kurultay görevinin altından kalkacak, son kez atamayla oluşan bir yan kol olmasını umduklarını kaydetti.