Başkanvekili Yakut önerdi, Meclis Başkanı Şahin olumlu yaklaştı. Milletvekillerine "MV" ya da "TBMM" yazılı plakalar verilecek. Böylece vekillerin önü kesilemeyecek, protokol krizi yaşanmayacak.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, bakanlara verilen özel plakaların milletvekillerine de sağlanması için çalışma başlattı. Böylece vekillere de gittikleri yerlerin girişlerinde ve geçişlerde kolaylık sağlanacak. Özel plakalardan bakanların yanı sıra Meclis Başkanlık Divanı üyeleri, valiler, büyükelçiler ve üst düzey kamu görevlileri de yararlanıyor. Plana göre milletvekillerine verilecek plakalar ya kırmızı renkli olacak ya da üzerinde “TBMM” veya “MV” yazacak.

Protokol krizi olmasın diye

Konu, son yapılan Meclis Divan toplantısında, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut tarafından gündeme getirildi. Divan üyesi olduğu için kırmızı plakalı araca binecek olan Yakut, milletvekillerinin plakalarının farklı olması nedeniyle protokol krizi yaşandığını, buna çözüm getirilmesinin hem sorunları gidereceğini hem de milletvekili saygınlığına uygun olacağını ifade etti. Diğer divan üyelerinin de destek verdiği Yakut"un bu önerisine, Başkan Şahin de olumlu yaklaştı. TBMM Başkanı Şahin, konuya ilişkin Hürriyet"e yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

Trafik kanunu değişebilir

“Arkadaşlar, acaba milletvekili araçlarının plakasına milletvekilinin kısaltılmışı "MV" veya Meclis"in kısaltılmışı "TBMM" yazılsa da milletvekili olduğu anlaşılsa şeklinde bir öneri getirdiler. Tabii bunun Trafik Kanunu açısından incelenmesi gerekiyor. Böyle bir işlem yapılmasına karar verilirse bir yasa değişikliği gerekebilir. Bürokratlara "Çalışın, Emniyet Genel Müdürlüğü ile görüşün" dedim. Bakalım önümüze ne gelecek.”

Görevliler yolunu kesmesin

TBMM"nin ulaşım biriminden sorumlu İdare Amiri Hüsrev Kutlu ise vekile özel kodlu plakanın verilmesinin zor olmadığını belirterek, şunları ekledi: “Bu öneriyi ben de geçen dönem gündeme getirmiştim. Partiler "CHP", "MHP" kodlarını alıyorlar. Milletvekillerine de "MV" veya "TBMM" kodu verilebilir. Çünkü, milletvekilleri sık sık karayolu ile seçim bölgelerine gidip geliyorlar. Görevliler tanımadığı için milletvekilinin aracının yolunu kesiyor, içeri almıyor, milletvekilini indiriyorlar. Askeri alana girişte de belde belediye başkanına asker selamı ile geç işareti verilirken; bir işareti olmadığı için milletvekili aracına geçit verilmiyor. Milletvekilinin saygınlığına uygun düşmeyen tartışmalar yaşanıyor”.

Odaları 42 m2"ye çıkacak

Şu anda milletvekillerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi"ndeki 9 metrekare olan odaları 42 metrekareye çıkarılacak. Meclis eski Başkanları Bülent Arınç ve Köksal Toptan döneminde de gündemde olan bu projenin uygulanması son Meclis Başkanlık Divanı"nda kabul edilmişti.

3. kadrolu personel

Meclis Divan toplantısında, halen bir danışman ve bir sekreterle çalışan vekillere, ek olarak üçüncü bir kadrolu personel verilmesi de gündeme getirildi. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, bu konuda bir karar vermediğini söyledi. TBMM"nin ulaşım biriminden sorumlu İdare Amiri Hüsrev Kutlu ise üçüncü bir personelin şart olduğunu savunarak, şöyle konuştu: “Bu şoför veya teknik eleman olabilir. Şu anda danışman, hem şoförlük hem hizmetli görevini görüyor. Bir kişi daha verilirse; danışman danışmanlığını yapar, diğer işleri ve şoförlüğü de yeni personel yerine getirir. Bu vekilin çalışmasını kolaylaştırır.”

Şu an mevcut olan ayrıcalıklar şunlar:

En önemlisi dokunulmazlık

Milletvekillerinin en önemli ayrıcalığı dokunulmazlık. Seçimden önce veya sonra suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis"in kararı olmadıkça tutuklanamıyor, sorguya çekilemiyor, ifadesi alınamıyor veya yargılanamıyor. Sadece insan öldürme gibi ağır cezayı gerektiren eylemlerde, suç üstü olması durumunda milletvekili hakkında yargılama yapılabiliyor. Ayrıca soruşturmasına seçim öncesinde başlanılmış ise devlet bütünlüğü aleyhine işlenen suçlar nedeniyle milletvekilinin ifadesi istenebiliyor.

12 bin liraya kadar aylık

Milletvekilleri 9 bin lira dolayında maaş alıyorlar. Ayrıca milletvekili emeklisi veya üst düzey bürokrat emeklisi ise 3 bin lira daha emekli maaşı alıyor. Bu durumdaki milletvekillerinin aylığı 12 bin liraya kadar çıkıyor.

5 yıldızlı sağlık güvencesi

Kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler ölünceye kadar 5 yıldızlı sağlık hizmeti alabiliyor. TBMM"nin anlaşma yaptığı Türkiye"deki standardı en yüksek hastanelerde katkı payı ödemeden her türlü sağlık giderleri karşılanıyor. Milletvekili yaşamını yitirse bile geride kalan eş ve çocukları sağlık güvencesinden yararlanıyor. Yurtdışında tedavi olanakları da diğer vatandaşlara göre fazla.

Emekli aylıkları kesilmiyor

Hangi sosyal güvenlik kurumuna bağlı olduğuna bakılmaksızın tüm emekliler bir başka iş yaparsa emekli aylığı kesiliyor. Sadece milletvekillerinin başka iş yapmaları halinde emekli aylıkları kesilmiyor.

İstediğini danışman yapıyor

Milletvekilleri çalışırken bir sekreter ve bir danışman alabiliyor. Danışmanı Meclis personeli dışından istediği kişilerden seçebiliyor.

Çok ucuza kaliteli yemek

Milletvekilleri, seçmenleri ve yakınları, Meclis"teki lokantalarda dışarıdaki fiyatlara göre çok ucuz ve kaliteli yemek yiyebiliyor.

Sembolik ücrete sosyal tesis

Ankara ve İstanbul"da Meclis"in sosyal tesisleri ve misafirhanesinden öncelikli olarak ve sembolik ücretlerle yararlanabiliyorlar.