Mersin'de 28 Temmuz 2008'de TEDAŞ görevlisi Faruk Gündem"e (48) çarparak ölümüne neden olan otomobili kendisinin kullandığını iddia eden AKP Mersin Milletvekili Ali Er"in kazayı yaptığı saptanan oğlu Hasan Er"e (22) 12 bin 100 YTL para cezası verildi. Milletvekili hakkında da "yalan beyan" suçundan fezleke hazırlandıktan sonra devam eden soruşturmada takipsizlik kararı verildiği ortaya çıktı. Gündem'in kardeşi cezayı az bularak davayı temyiz etti.
Milletvekili Er"e ait 06 ALA 96 plakalı otomobil, Soli kavşağında bisikletiyle giden Gündem"e çarparak ölümüne neden olmuştu. Kazada Er, "Sürücü bendim" derken, trafik ekipleri işlem yaparken, kazayı tesadüfen gören Mersin İl Jandarma Komutanlığı"nda görevli Başçavuş Olcay Gözübüyük, savcılığa giderek, kaza anında direksiyonda milletvekilinin değil, oğlunun bulunduğunu öne sürmüştü.

Önce fezleke sonra takipsizlik

Gözübüyük ile kaza anında yanlarında olan jandarma erler Murat Yıldız, Mahir Kaya ve Burak Altın'ın ifadeleri üzerine kazadan 71 gün sonra, Bilkent Üniversitesi öğrencisi Hasan Er hakkında "taksirle ölüme sebep olma" suçundan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Kendisinin kazayı yaptığını söyleyen Er hakkında da "yalan beyan" suçundan fezleke hazırlayarak TBMM Başkanlığı'na gönderildi. Ancak savcılık soruşturmanın devamında milletvekili için takipsizlik kararı verdi.
Mersin 5. Asliye Ceza Mahkemesi"ndeki karar duruşmasında, Hasan Er'in avukatı, müvekkilini "kazada asli kusurlu" olarak gösteren İstanbul Adli Tıp Kurumu"nun raporuna itiraz edip, dosyanın teknik üniversiteye gönderilmesini istedi ancak talebi reddedildi. Önceki duruşmalarda "Aracı babam kullanıyordu” diyen Hasan Er, suçlu bulundu.
TCK"nin 85/1. maddesine göre 2 yıl hapis cezasına çarptırılan Er"in cezası, kişiliği, sosyal ve ekonomik yönü, duruşmadaki iyi hali, sabıkasız oluşu dikkate alınarak 605 gün adli para cezasına çevrildi. Günlüğü 20 YTL"den olmak üzere 12 bin 100 YTL para cezasına çarptırılan Er'in ehliyetine de bir yıl el konuldu.

Kardeşi temyiz etti

Gündem'in ağabeyi Tarım Gümdem (55), cezayı az bularak kararı temyiz etti. Her iki taraf da temyiz hakkını kullanırken Faruk Gündem'in eşi Saadet Gündem'in (43) şikayetçi olmaması dikkati çekti. Tarık Gündem, şunları söyledi:
"Milletvekili sürücü olmamasına rağmen siyasi zırha bürünerek oğlunu kurtarmak için kendisinin olduğunu öne sürüp yalan beyanda bulunmuştur. Bu durum mahkeme kararıyla sabittir. Yalan beyanda bulunan Er, adalet mekanizmasını kandırip son derece önemli bir suç işlemiştir. Hakkındaki takipsizlik kararını da doğru bulmadım. Ayrıca oğlu için verilen 2 yıl hapis cezasının paraya çevrilmesine anlam veremedim. Hasan Er, eğer milletvekili oğlu olmamış olsaydı, hapis yatar mıydı diye düşünüyorum? Verilen hapis cezasını yatması için elimden gelen gayreti göstereceğim. Adalete güvenim sonsuz, davayı temyiz ettim. Baştan bize gelselerdi, doğruyu söyleyip "Bu bir kazadır, olabilir" deseydi, davayı takip etmezdik. Ama direksiyondaki oğlu iken suçu üstüne alıp bizi ve ilgili mercileri yanıltması yüzünden bu davayı sonuna kadar takip etme kararı aldık."
DHA