Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, yeni anayasa çalışmalarından önce tutuklu milletvekilleri sorununun çözülmesinin süreci kolaylaştıracağını söyledi. Atalay, AKP’de oluşturulan komisyonun yeni anayasanın içeriği ya da maddeleri üzerinde değil ‘süreç yönetimi’ üzerinde çalıştığını açıkladı. 
 
AKP’nin yeni anayasa çalışmaları için oluşturduğu komisyonda yer alan ‘demokratik açılım’ koordinatörlüğünü üstlenen Beşir Atalay, Radikal’e konuştu. Radikal’in ‘Anayasada 76 mesaisi’ başlıklı haberinde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun verdiği mesajlardan duyduğu memnuniyeti anlatan Atalay, “Yeni sivil anayasayı yapan tarihe geçer. İlk defa bir Meclis oturacak ve yeni dönemde Türkiye’ye bir sivil anayasa armağan edecek. Bu müthiş bir şey. Ben umutluyum. Ben sizin birinci sayfanıza koyduğunuz o pozitif şeye inanıyorum. Ama burada strateji, yöntem, süreci iyi yönetme çok önemli. Bu süreci iyi yönetmemiz lazım. Biz şu anda buna çok kafa yoruyoruz. Çerçevesi kadar buna kafa yoruyoruz” diye konuştu. 
 
AKP’de kurulan dokuz kişilik komisyonun gündeminin süreç yönetimi olduğuna dikkat çeken Atalay, şöyle devam etti: “Süreç iyi yönetilirse başarıya daha kolay ulaşılır. Karşılıklı görüşme, ziyaretler, bütün tercihlerin alınması... Burada birilerinin bir şey hazırlayıp da taslak hazırlayıp da öbürlerine onu dayatma gibi birşey asla söz konusu değil. Biz hiçbir şey düşünmedik. Biz aslında süreç yönetimini bu ekibin en önemli görevi olarak görüyoruz. Onun dışında da daha ileri safhada bir genel çerçeve, ilkeler.” 
Atalay, ilk toplantılarında partilerarası görüşme olursa bunun yöntemi, ekipleri, sivil toplumun görüşlerinin nasıl alınacağı gibi konuları ele aldıklarını vurguladı. Atalay, “Yani bu anayasa çalışması en verimli hangi stratejilerle başarıya ulaşabilir? 
 
Bu iyi yürütülürse, bu strateji iyi yürütülürse anayasa çalışması başarıya ulaşır. Çatışma noktaları değil, mümkün olabildiğince çok diyalogcu ve uzlaşmacı bakış burada gerekiyor. Biz ona çok özen göstereceğiz. Yani anayasa değişikliği Meclis’in işi şüphesiz. Ama biz Ak Parti olarak ve hükümet olarak anayasa değişikliğini gerçekleştirme noktasında üzerimize düşen görevi hakkıyla yapmak istiyoruz. Bu işin motoru olmak gerekiyorsa oluruz, bu sivil anayasanın” dedi. 
 
Başbakan Yardımcısı Atalay, tutuklu vekiller sorununun, ekimden önce çözülmesinin yeni anayasa çalışmasına katkıda bulunup bulunmayacağı sorusuna da şu yanıtı verdi: “Yani bu sorunun çözülmüş olması herhalde tercih edilir. Neticede Meclis’te bu tür sorunların yaşanmadığı bir normal çalışma düzeni başlarsa bunlar daha kolay olur, daha kolay görüşülür.” 
 
Polise etkin rol çalışması yok 
Atalay, terörle mücadelede polisin daha etkin rol üstlenmesi konusunda yasal değişiklik yapılıp yapılmayacağı konusundaki soru üzerine, bütün güvenlik birimlerinin terörle mücadelede işbirliği yaptığını söyledi. Atalay, “Bu konularda hemen olağanüstü kararlar ve yasal düzenlemeler düşünmek de gerekmiyor, ama gerekirse de yapılır. Gerekirse, ihtiyaç duyulursa daha yoğun işbirliği için yasal düzenleme yapılabilir” dedi. 
 
Atalay, şu anda hemen karar verilmiş bir yasal değişiklik çalışması olmadığını da belirtti. Demokratik açılımı bütün boyutlarıyla çalıştıklarını anlatan Atalay, “Sadece güvenlik değil, diğer boyutlarıyla ilgili de çalışıyoruz. Yeni strateji derken yanlış anlaşılmasın. Milli birlik, kardeşlik projemizin üzerindeyiz, eklemeler-çıkarmalar belki olabilir. Daha fazla demokrasiyle sorunların çözümünü istiyoruz. Keşke herkes şu yeni anayasaya daha çok önem verse, faydalı olur” dedi.