BDP’liler dün güne KCK operasyonlarıyla başladı. Ankara’da Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana ve BDP eski milletvekili Fatma Kurtulan ile eski DEHAP Genel Başkanı ve BDP PM üyesi Tuncel Bakırhan’ın evleri basıldı. Kurtulan ve Bakırhan gözaltına alındı. Polis Zana’nın evindeyken, BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan’ın isteği üzerine Meclis Başkanı Cemil Çiçek devreye girdi. Çiçek, İçişleri Bakanlığı’nı arayarak bakanla görüştükten sonra BDP’lilere bilgi verdi.

‘Zana hayranlarınındır’
KCK operasyonu kapsamında dün arama yapılan, Türkiye genelindeki 123 noktadan biri tepkilerin artmasına neden oldu. O da ‘yanlışlıkla’ basıldığı söylenen Leyla Zana’nın eviydi. Zana’nın evde olmadığı saatte yapılan baskın üzerine BDP’liler polisin kapıyı kırarak içeri girdiğini öne sürdü. Haberin duyulmasının ardından BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan’ın bilgi verdiği TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’i aradı. Bir süre sonra Buldan’ı arayan Çiçek, “Evin kontratı Cahit Yoldaş diye birinin adınaymış. Bu şahıs hakkında savcılığın arama ve yakalama kararı var. Arama Zana’ya yönelik değil” dedi.
Bunun üzerine aranan eve giderek polislere evin milletvekili Zana’ya ait olduğunu söyleyen Buldan, duvardaki Zana’nın Meclis’te çekilmiş büyük fotoğrafını göstererek, “Bu ev başkası adına ise bu fotoğraf burada ne arıyor” diye sordu. Polis ise “Hayranıdır belki, nerden bileceğiz” cevabını verdi. Aramanın sonunda Zana’ya ait bazı eşyalar ile bilgisayar ve iPad’e el kondu.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen ise yazılı bir açıklama yaparak, arama yapılan adresin ‘şüpheli şahıslardan C.Y’ye ait olduğunu’ ve bu adresin Zana’yla ‘hiçbir ilgisinin bulunmadığının tespit edildiğini’ söyledi.

Zana: Olsun arasınlar
Brüksel’e giderken Atatürk Havalimanı’nda bir açıklama yapan Leyla Zana, “Evin neden arandığını bilmiyorum. Benim kişisel evim yok. Bir akrabamın tuttuğu ev. Kiracıyım. Olsun arasınlar. Bu yüzden programımı iptal de etmiyorum” dedi. “Evlerimiz daha önce de aranmıştı, daha önce de tutuklanmış, cezaevine girmiştik” diyen Zana, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün hâlâ geç değil. Evlerimiz aransa bile. Bütün bunlar Kürt sorununun çözümsüzlüğünün bir sonucudur. Eğer bugün bu ülkede generaller bile terörist tanımlamasıyla yargılanıyorsa bu, sorunun çözümsüzlüğündendir.”

‘Kapısı kırıldıysa yanlış yapılmış’
AKP Grup Başkanvekili Elitaş: Kim ki KCK’nın içinde yer alırsa, bu kim olursa olsun gerekli müdahalelerin yapılması gerekir, Leyla Zana’nın evinde kapısı kırılarak arama yapılıyorsa, bu yanlış. Ama benim duyduğuma göre, çilingir vasıtasıyla gidilmiş. Anahtar istenerek o şekilde bir arama yapılabilirdi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek: Milletvekilleriyle ilgili dinleme, arama, el koyma veya tutuklama gibi adli bir işlem yapılacaksa, hukuk çerçevesinde azami özen gösterilmesi ve Adalet Bakanlığı’nın yayımladığı genelgeler çerçevesinde kanunda belirtilen makamlar tarafından bizzat yapılması, dokunulmazlıktan beklenen amacın gerçekleşmesi açısından hassasiyet arz eder.

Ev sahipleri BDP’lilere ev kiralamıyor
Bağımsız Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana’nın oturduğu evin başka bir kişi adına kiralanmış olması, Türkiye’nin başkentinde yaşanan bir ayrımcılığı da ortaya çıkardı. Zana’nın, kızı ile birlikte oturduğu daireyi yakın bir akrasının adına kiraladığı belirtildi. Ankara’da BDP’li milletvekilleri, tıpkı Leyla Zana gibi başka kişiler tarafından kiralanarak kontratı imzalanan evlerde misafir olarak görülüyor. Bunun nedeni ise evlerin hedef haline getirilmesinin engellenmek istenmesi ve ev sahiplerinin BDP’lilere ev vermedeki isteksizliği.

Türk de yaşamıştı
Bunun bir benzeri Ahmet Türk’ün başına gelmişti. Çukurambar’daki evinden komşularının Türk bayraklı protestosundan kaçan Türk, Oran’da bir ev tutmuş ancak, komşuların tepkileri nedeniyle ev sahibi eşyalarını getiren Türk’e “Evimi sana vermekten vazgeçtim” demişti. Batman Milletvekili Ayla Akat Ata’nın da, Batman’da bir yakını adına kiralanan evi aynı şekilde operasyon hedefi olmuştu.
BDP’liler, polislerin, evin Zana’yla ilişkisi olmadığını göstermek için apartman görevlisini de gözaltına aldığını iddia etti.
BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak da MYK üyesi Abdülkerim Bingöl’ün evine kapısı kırılarak baskın yapıldığını, polisin, “Kapınızı kırdık. Tamir ettirip, anahtarı değiştirdik. Gelin anahtarı alın” diye telefon açtığını söyledi.

BDP TEPKİLİ
‘Erdoğan partimiz hakkında kapatma hükmünü verdi’
BDP Genel Merkezi’nde dün hareketli saatler yaşandı. Basın toplantısı düzenleyen Eşbaşkan Gültan Kışanak, Zana ve diğer partililerin kapıları kırılarak evlerinin basıldığını ve gözaltına alındıklarını anlatarak, “AKP eşkıyası şehre indiğini net bir şekilde gösterdi” dedi. Operasyondan Başbakan Erdoğan’ı sorumlu tutan Kışanak, “AKP, senin terörüne, zulmüne, faşizmine boyun eğmeyeceğiz. Başbakan partimiz hakkında kapatma hükmünü vermiştir. Anayasa Mahkemesi’ne gerek kalmadı. AKP, BDP gibi güçlü bir muhalefete tahammül edemiyor” dedi. Kışanak toplantının ardından gazetecilerle yaptığı sohbette de “Zana özel bir mesaj verdi. Başbakan da özel muamele yaptı” dedi. BDP cephesinden gelen diğer tepkiler ise şöyle:

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş: Bu talimatların Başbakan tarafından verildiğini biliyoruz. Bir taraftan Kenan Evren hakkında iddianame hazırlanıyor. Evren ’Kürt yoktur’ diyordu. Onun darbesi bu yöndeydi. AKP’nin darbesi de ’Kürtleri yok edin’ talimatıyla yapılan bir darbedir. Ben bütün halkımıza şunu söylemek istiyorum: Moralli olsunlar, bu günler elbet geçecek. Bu faşistlik bitecek. Bu halk AKP’nin faşizan zihniyeti ve uygulamalarına boyun eğmeyecek. Bizim halkımız da demokratik gücünü, tepkilerini ortaya koyacaktır. Partisini de siyasi iradesini de yalnız bırakmayacaktır. Bu saatten sonra kimse, ‘Efendim demokratik siyaset işte güçleniyor, bu operasyonlar demokratik siyaseti güçlendiriyor’ gibi safsataları bize anlatmasın.

Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir: (Twitter’dan): Polis devletinin cuntadan ne farkı var? Elbise farkı üniforma ve rengi. Belediyemize ait Aram Tigran Konservatuvarı basıldı. Bağlama, darbuka, keman, piyano, def vb. suç aletlerinin buluduğu merkezimiz aranıyor.

DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk: Kürt halkı açılımın samimi olmadığını başından beri söyledi. Bu hükümetin maskesi artık düşmüştür. Eskiden Dersim’de yapılan katliamın devamıdır bunlar. Şimdi sadece yöntemi farklıdır.
radikal.com