Başbakan Recep Tayip Erdoğan, AK Parti 3. Olağan Genel Kurulu'nda 'Demokratik Açılım'la hedefledikleri 'Büyük Türkiye Vizyonu'nu anlatı. 'Açılım' süreciğini başta terör olmak üzere tüm sorunları çözmek için başlattıklarını vurgulayan Erdoğan, muhalefete 'Gelin bunları birlikte çözelim” diye seslendi. Erdoğon özetle şöyle konuştu:

BİZ, BİRLİKTE TÜRKİYE'YİZ

"Tüm Türkiye'ye, tüm dünyaya sesleniyoruz: Biz şehitlerimizle Türkiye'yiz, biz gazilerimizle Türkiye'yiz. 72 milyon vatandaşımın her biri, vazgeçilmez temel taşıdır, her biri bu ülkenin birinci sınıf vatandaşıdır.”

TATYOS EFENDİ DE BİZİM

Şunu tüm samimiyetimle ifade ediyorum: Bu ülkenin tarihinden, Ahmet Yesevi'yi, Hacı Bektaş'ı, Pir Sultan'ı, Hacı Bayram Veli'yi görmezden gelirseniz, bu ülke öksüz kalır, köksüz kalır. Yunus Emre'siz bir Türkiye dilsiz kalır. Mevlana'sız bir Türkiye ruhsuz kalır. Sabahat Akkiraz'a kulak vermeyen, Türkiye türküsüz kalır. Tatyos Efendi'yi yok sayan Türkiye'nin besteleri yarım kalır. Cem Karaca bu ülkenin hasretini çektiği kadar, bu ülke de Cem Karaca'nın hasretini çekti. 'Hoşçakalın iki gözüm' diyen Ahmet Kaya'ya vefa göstermeyen Türkiye'nin şarkıları eksik kalır. Nasıl Mehmet Akif'siz bir Türkiye tahayyül edilemezse, Nazım Hikmet'siz bir Türkiye eksik sayılır. Seversiniz sevmezsiniz, Ahmedi Hani'siz, Bitlis'li Said-i Nursi'siz bir Türkiye'nin maneviyatı noksan kalır. Biz, bu ülkenin tüm renkleriyle Türkiye'yiz.”

HAMURUMUZDA 'ÖTEKİ' YOK

“Kimseyi Sünni, Alevi olduğu için değil, Türk, Kürt, Çerkez, Laz, Musevi, Ermeni olduğu için değil, herkesi insan olduğu için sevdik. Biz bu terbiyeyi, Yunus'tan, Çanakkale şehitlerinden aldık. Kimsenin bu ülkede bir başkasını dışlamaya hakkı olamaz. Bu ülkenin hamurunda dışlamak, yoktur.”

AÇILIM BİR MİLAT OLSUN

“Geçmişte yanlışlarımız varsa, bunları bir tarafa koyalım. Bir milat, yeniden yola koyulalım. Bu topraklarda kimsenin bir başkasını dininden mezhebinden, etnik kimliğinden ötürü dışlamaya hakkı olamaz. Bu topraklarda hoş görülmeyen yegane şey, hoşgörüsüzlüktür. ”

ÜZÜMÜ BERABER YİYELİM

“Tünkiye'nin birliğini istiyoruz. Sorun alanlarını biz siyasiler ortadan kaldırmayacak mıyız? Mesele, gelin üzümü beraber yiyelim ama derdiniz sizin bağcı dövmekse, milletim size bağcıyı dövdürmez. 30 yıldır bu ülkenin ne batısında, ne de doğusunda annelerin feryadı durulmadı. Doğudaki anne ile batıdaki anne gencecik yavrularının başında aynı Fatiha'yı okuyorsa, cemaat aynı kıbleye yöneliyorsa, buna rağmen bu acılar yaşanıyorsa burada çok ciddi bir yanlış var. Herkes çözümü siyasetten bekliyorsa, buna duyarsız kalmak, demokrasiden başka kapıların açılmasına seyirci kalmak demek değil midir.”


Menfaatimiz değişimde

Türkiye'nin Pakistan-Afganistan, Suriye-İsrail, Filistin-İsrail arasındaki barış görüşmelerinde üstlendiği rolü anlatan Erdoğan şöyle konuştu: “Tüm komşularımızla ticari ve ekonomik iş birliğini katlayarak artırdık. İşte en son, Ermenistan'la aramızdaki meseleleri çözmek için de adımlar attık, atıyoruz. Biz, çözümsüzlüğün bir çözüm olarak dayatılmasını kabul edemeyiz. Çözümsüzlüğü çözüm olarak gören anlayış artık miadını doldurmuştur. Türkiye'nin, milletimizin menfaati değişimdedir. Değişime direnenler ne milletimizin, ne devletimizin menfaatlerini koruyabilirler.'


Düzen kurucu ülkeyiz

AK Parti'nin iktidarda bulunduğu 7 yılda Türkiye'nin, çok büyük bir değişim yaşadığını söyleyen Başbakan Erdoğan, 'Büyük Türkiye vizyonu' ile yola çıktıklarını belirterek şöyle konuştu:

TERCİH DEĞİL TARİHİ SORUMLULUK

Türkiye, gündemi belirlenen bir ülke olamaz. Tam tersine Türkiye, bugün gündem belirleyen, bölgesel ve küresel meselelerde ağırlığını koyan, güçlü, itibarlı, bir ülke konumuna yükselmiştir. Türkiye'nin, bölgesinde ve dünyada düzen kurucu bir aktör haline gelmesi, artık bir tercih meselesi değil, tarihi bir zorunluluktur. AK Parti'nin küresel vizyonunu işte bu bakış açısı belirliyor.

Siyasi görüşümüz ne olursa olsun, her yönüyle büyük ve güçlü Türkiye, hepimiz için daha geniş, daha ferah, daha yaşanabilir bir Türkiye'dir.

BÜYÜK TÜRKİYE'DE HERKESE YER VAR

Büyük Türkiye'de herkese yer vardır. Büyük Türkiye'de insanımızın yüreği geniş, ufku geniş, vizyonu büyüktür. Büyük Türkiye, bölgesinin istikrar ve huzur kaynağıdır. Korkutan değil güven veren, dışlayan değil kucaklayan, empoze eden değil empati yapan bir ülkedir. Türkiye'nin yeni küresel vizyonu dünya devletleri tarafından takdir ediliyor. Türkiye'ye yakışan da bu vizyonla hareket etmesi ve düzen kurucu bir aktör olmasıdır./yeni şafak