Bitlisli Eren Ailesi"nin kurduğu Eren Holding, 100 milyon dolarlık yatırım yaparak Türkiye"nin en fakir 3 ilinden biri olan Bitlis"e üniversite kazandıracak. Temeli atılan üniversitede 2020 yılında 15 bin öğrenci öğrenim görecek.

Eren Holding, doğup büyüdüğü topraklara vefa borcunu ödemek için Türkiye"nin en fakir 3 ilinden biri olan Bitlis"te 100 milyon dolara malocak Bitlis Eren Üniversitesi"nin temelini attı. Bitlisli Eren Ailesi"nin sahibi olduğu ve kağıt, ambalaj, çimento, enerji, turizm, perakende sektörlerinde faaliyet gösteren Eren Holding, şehrin 93"üncü kurtuluş yıldönümünde Bitlis Eren Üniversitesi için ilk adımı attı. Üniversite"nin yeni kampüs ve fakülte binalarının dün düzenlenen temel atma törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve aralarında Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay"ın da bulunduğu çok sayıda bakan, işadamı ile bürokrat da katıldı.

2020"de 15 bin öğrenci

Üniversitenin yapımını üstlenen Eren Holding ve Eren Eğitim Vakfı"nın Başkanı Ahmet Eren, temeli atılan üniversitenin bölgenin çehresini değiştireceğini, kentin de makus talihini sona erdireceğine belirterek, “İşadamlarının yatırım için ihtiyaç duyduğu eğitimli iş gücü sorununu da çözecek” dedi. Kağıt, ambalaj, çimento, enerji, turizm ve perakende sektöründe faaliyet gösteren Eren Holding"in doğup büyüdüğü topraklara vefa borcunu üniversite ile ödemek istediğini kaydeden Eren, sadece bilişim altyapısına 400 bin dolar yatırım yaptıklarını, toplamda üniversite yatırımının 100 milyon dolar olduğunu açıkladı. Eren şöyle devam etti: “Bitlis Eren Üniversitesi"nin Türkiye"nin yakın coğrafyası için de tam bir bilim ve teknoloji merkezi olması öngörülüyor. Van 100. Yıl Üniversitesi"nden bazı bölümlerinden de eklenmesiyle bu yıl öğrenci alacak üniversitenin yeni kampüsünde 2020 yılında 15 bin öğrencinin öğrenim görmesi hedefleniyor.” Üniversite Eren Holding tarafından tamamlandıktan sonra devlete hediye edilecek.

Yenilikçi bir üniversite olacak tersine göçü başlatacak

Ahmet Eren, “Türkiye"nin, hatta dünyanın ihtiyaçlarına cevap verebilecek yenilikçi bir üniversite kurmak Eren Holding"in en büyük hayaliydi. Bugün bu büyük hayali gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. Üniversiteyi kurarken “Sorunlardan ürken değil, çözüm üretmekten zevk alan, takım çalışmasını seven, değişime açık, bilgi yaratmayı bilen bireyler yetiştirmek” için yola çıktıklarını kaydeden Eren, global kriz ortamında bile yatırımlarına ara vermeyerek büyüyen Eren Holding"in aynı stratejiyi Bitlis Eren Üniversitesi"nde de göstereceğini açıkladı.

Eren, üniversitenin bölge için tersine göçü de başlatacağını belirterek, “Bitlis Eren Üniversitesi bölgenin sosyal yaşamının yanı sıra ekonomisinin canlanmasına da destek verecek” diye konuştu.

Araştırma merkezleri de kurulacak

* Bitlis Eren Üniversitesi; Fen Edebiyat Fakültesi, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi ve Mühendislik-Mimarlık Fakültesi olmak üzere 3 fakülteden oluşacak. Üniversite bünyesinde Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü, Ahlat-Kanık Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu olmak üzere 1 yüksekokul ve Adilcevaz, Bitlis Sağlık Hizmetleri, Hizan, Tatvan ve Bitlis Meslek Yüksekokulları olmak üzere 5 meslek yüksekokulu eğitim verecek.

* Ahmet Eren, üniversite bünyesinde açılacak olan Tıp Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Eczacılık Fakültesi ve Hukuk Fakültesi ile de ülkenin sağlık ve eğitimine katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

* 2 milyon 379 bin metrekare alana kurulacak üniversitede eğitim, sağlık, araştırma birimlerin yanı sıra basket sahası, kütüphane ve cafeler de yer alacak.

* Üniversitede jeoloji, tarım-hayvancılık ile ilgili araştırma merkezleri kurulacak.

ATATÜRK"ÜN ŞARK ÜNİVERSİTESİ ARZUSUNA TALİP OLDU

Bitlis Eren Üniversitesi"nin temelini atan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, üniversitenin Atatürk"ün “Şark Üniversitesi” arzusuna talip olduğunu, büyük bir şeref ve sorumluluk aldığını ifade etti. Bitlis"in ünlü medreselerinde insanlığa ışık tutmuş büyük bilim adamlarının yetiştiğini anlatan Gül, bu yatırımlarla Bitlis"in parlaklığını yeniden kazanacağını söyledi. Bitlis Eren Üniversitesi"nin kente büyük katkısı olacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, üniversitenin Bitlis ve bölgenin yalnızca eğitim değil, kültürel, sosyal, ekonomik hayatını değiştirmesi gerektiğini söyledi. Gül, üniversitenin her türlü kalkınmanın lokomotifi olacağını vurguladı.
Vatan