İngiliz Newcastle Üniversitesi ve Northeast England Kök Hücre Enstitüsü tarafından 3 yıldır yürütülen araştırmalar sonunda dünyanın ilk yapay spermi yaratıldı.

10 yıl içindi kusursuz hale getirilmesi planlanan tedavi sayesinde kısırlık sorunu çeken erkekler, ciltlerinden çok küçük bir parça vererek kendi biyolojik çocuklarına sahip olabilecek.

Çalışmanın başındaki biyolog Karim Nayernia, xy kromozomlu yani erkek deney faresi embriyosunu aldı.

Herhangi bir hücre türüne dönüşme kapasitesine sahip olan embriyonun gelişmesini 5 gün bekledi ve daha sonra hazırladığı kimyasal karışım ve lazer kullanarak embriyonun sperm hücresine dönüşmesini sağladı.

Yeni hücreler mikropkoptan bakıldığında ayın spermde olduğu gibi baş ve kuyruğa sahip ayrıca normal bir şekilde yüzebiliyor.

Nayernia, suni spermin yumurtayı dölleyerek bebek yaratmak için yeterli olduğunu savunuyor.

Bilim adamları, yıllar içinde kadınlardan alının kök hücrelerle yumurta yaratılabileceğini de öne sürüyor. Böylece bebekler artık tamamen yapay olarak elde edilebilir.

Eğer deney fareleri üzerinde yürütülen çalışmalar insanlar için de uygulanabilirse, tek bir erkek embriyosu sınırsız bir sperm kaynağı olabilir. Bu da kadınların bebek sahibi olmak için artık erkeklere ihtiyaç duymamasını getirebilir. Nayernia, elde ettikleri spermin şimdiylik yüzde 100 mükemmel olmadığını ancak bunu zamanla geliştirebileceklerini söylüyor.