Putin, geniş güvenlik önlemleri altında geldiği Kremlin Sarayı'nda, Muhafız Alayı Komutanı'nın selamının ardından çok sayıda davetlinin alkışları arasında yemin töreninin yapılacağı sahneye çıktı.

Devlet başkanlığı görevi Putin'in yemin töreninin ardından sona eren ve yeni dönemde başbakanlık görevini yürütecek olan Dimitriy Medvedev, törende yaptığı konuşmada, ülkedeki reform hareketinin devam etmesinin önemli olduğunu belirterek, "Ekonomik, siyasi ve sosyal alandaki reformların devam ettiğini
görmek son derece önemli. Güçlü demokratik bir toplum inşa etmenin tek yolu bu" dedi.

Ülkenin ve özgürlüklerin gelişimi için halkın desteğinin şart olduğunu kaydeden Medvedev, konuşmasını Putin için söylediği şu sözlerle tamamladı:

"Halkın büyük çoğunluğu tarafından desteklenen deneyimli biri ve güçlü bir lider."

Putin de yaptığı konuşmada, Rusya halkının güvenliğinin her zaman en öncelikli konuyu oluşturduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Halkımızın güvenliği ve refahı benim için her şeyin üzerinde kalmaya devam edecek. Gelecek yıllar Rusya'nındır. Baltıklardan Pasifik Okyanusu'na kadar
olan bölgede yaşayanların yaşam standartlarını yükseltmeliyiz. Hedefimizi birleştirmemiz gerekiyor. Siyasi gündemin oluşturulmasına halkın daha fazla
katılımını sağlayacağız. Demokratik bir ülkede yaşamak istiyoruz ve yaşayacağız. Dış dünya için de demokratik ve öngörülebilir bir partner olacağız."

Anayasa üzerine el basarak yemin eden Putin'in devlet başkanlığı onuruna, 30 pare top atışı yapıldı.

Georgiyevski Salonu'nda yapılan yemin törenini, aralarında İtalya'nın eski başbakanı Silvio Berlusconi, Almanya'nın eski başbakanı Gerhard Schröder ve
eski California Valisi Arnold Schwarzenegger'in de bulunduğu yaklaşık 3000 davetli izledi.

Rus televizyon kanalları Putin'in 5 kilometre uzaklıktaki Beyaz Ev'den çıkışını, makam aracına binişini ve araç ve yaya trafiğine kapatılmış yollardan Kremlin'e gelişini, saniye saniye canlı yayımladı.

Bu arada, Putin'in yemin törenini protesto için Kremlin Sarayı yakınlarında bir araya gelen yaklaşık 200 kişiden 120'sinin gözaltına alındığı bildirildi.

Rus haber ajansı RİA Novosti, Boris Yeltsin dönemi Başbakan Yardımcılarından Boris Nemtsov'un da gözaltına alınanlar arasında bulunduğunu kaydetti.

Moskova'da dün yapılan protesto gösterisine 20 binden fazla kişi katılmış ve gösterinin sonuna doğru polis ve göstericiler arasında çıkan çatışmada 400'den fazla kişi gözaltına alınmıştı.

Analistler, 6 yıllığına Kremlin'e geri dönen Putin için işlerin kolay olmayacağını, reform sözlerinin sözde kalmaması ve mutlaka somut bir şekilde pratiğe dökülmesi gerektiğine dikkati çekiyorlar.

Başbakanlık için Medvedev'i önerdi

Bu arada Putin, başbakan adayı olarak olarak selefi Dimitri Medvedev'i önerdi.

Rus Parlamentosu'nun alt kanadı olan Duma'nın Başkanı Sergey Narışkin yaptığı açıklamada, bugün yemin ederek Kremlin'e dönen Putin'in ilk icraat olarak Medvedev'i başbakan adaylığına önerdiğini söyledi.

Medvedev'in başbakanlığı için oylama Duma'nın yarın öğleden sonraki oturumunda yapılacak. Kremlin yanlısı Birleşik Rusya Partisi'nin çoğunluğunu elinde tuttuğu Duma'da Medvedev'in seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.